Het vrijgeven van de Symbian-kernel vorige week is volgens de Symbian Foundation flink eerder gebeurd dan wat het zelf eerst had gepland. Het besturingssysteem voor mobiele telefoons is als geheel nog lang niet open source. Op dit moment zijn 16 van de 134 packages waaruit het platform bestaat uitgebracht onder een open source-licentie.

Eerst ontwikkelaars lokken

Ontwikkelaars kunnen al wel aan de slag met de open source-kernel. Die vrijgegeven software is voorzien van enkele bijbehorende packages, een compiler voor ARM-processors, een simulatie-omgeving om de code op een pc te draaien, support voor het ontwikkelaarsmoederbord Beagle, en nog enkele aanvullingen.

Ict-leveranciers Accenture, ARM, Nokia and Texas Instruments (TI) hebben meegewerkt aan het open sourcen van de Symbian-microkernel. Hun codebijdrages aan de kernel zijn meegenomen in de nu beschikbare release.

Dan gebruikers lokken

De betrokken bedrijven doen met Nokia mee om Symbian als open source uit te brengen omdat zij hopen daarmee ontwikkelaars aan te trekken. Dat moet het aantal applicaties voor dat mobiele platform verhogen en daarmee de aantrekkelijkheid voor telecombedrijven en eindgebruikers verhogen.

Ondertussen zet Nokia ook in op het smartphoneplatform Maemo, dat is gebaseerd op Linux. Symbian is nog altijd veelgebruikt en blijft dat naar verwachting ook.

Het eerste Symbian-stuk dat als open source is vrijgegeven, is de package voor encryptie. Dat volgde op de inlijving van Symbian door Nokia. Die is eind vorig jaar afgerond, een half jaar nadat de Finse telefoonfabrikant zijn intentie openbaarde. Nokia heeft toen gelijk al aangegeven Symbian om te willen vormen tot open source, om de concurrentie aan te gaan met LiMo (mobiel Linux) en Google Android. Laatstgenoemde is gebaseerd op Linux.