De Symbian Foundation kondigt het eigen offline gaan nu aan. De stichting voor het open source smartphone-besturingssysteem stopt de huidige activiteiten en verwordt tot alleen een licentie-orgaan. Eigenaar Nokia heeft die transformatie begin deze maand bekend gemaakt. Het was toen nog niet bekend dat alle Symbian-informatie zou verdwijnen van internet.

Op dvd of usb-hd

De open source-stichting meldt op zijn developersblog dat het op 17 december de stekker trekt uit al zijn websites. Dat raakt ook de content die toegankelijk is via die webdiensten: de broncode, de ontwikkelkits, de wiki's, de bug-database, de documentie voor ontwikkelaars en de crowdsource-site Symbian Ideas.

"We werken er nu hard aan om er zeker van te zijn dat het merendeel van die content beschikbaar is in een andere vorm, waarschijnlijk op een dvd of een usb harde schijf", meldt de Symbian Foundation. Die data is dan op verzoek beschikbaar, en tegen betaling van de kosten voor de opslagmedia en de bezorging daarvan.

Vanaf februari

Zowel de broncode als de ontwikkelkits gaan ook echt offline samen met de Symbian-websites. De Foundation verklaart dat het die software niet langer zal hosten, ook niet bij een externe partij.

Het aanvragen van een dvd of externe harde schijf met de Symbian-programmatuur kan waarschijnlijk pas vanaf februari 2011. "Het prepareren van deze content neemt enige tijd in beslag", schrijft de stichting over het omvormen van downloadbare content naar opslag op een dvd of usb-hd.