Het Symbian Developer Cooperative (Symbian DevCo) is opgericht door enkele bestuursleden van de overkoepelende Symbian Foundation. Die stichting voert het bewind over het open source-besturingssysteem Symbian, maar is alleen toegankelijk voor bedrijven. Die moeten voor het lidmaatschap 1500 euro betalen.

Het lidmaatschap van DevCo daarentegen is voor individuen gratis. De leden willen een actieve rol spelen in de ontwikkeling van het open source-platform voor mobiele telefoons. Op de eerste dag is er een bescheiden veertig man lid geworden.

Symbian onder druk

Het toekomstige gebruik van Symbian staat onder grote druk. Sony-Ericsson heeft onlangs gemeld mogelijk afscheid te willen nemen van het platform, om verder te gaan met Android en Windows Mobile (dat wordt opgevolgd door Windows Phone 7). Ook een andere vroegere medeontwikkelaar van Symbian, Samsung, kiest voor zijn nieuwste modellen Android.

Daardoor lijkt Symbian-eigenaar Nokia alleen te blijven staan. De telefoonfabrikant heeft al aangekondigd dat zijn nieuwe smartphonemodel N8, dat binnenkort uitkomt, de nieuwe versie Symbian^3 draait. Ondertussen werkt het bedrijf door aan Symbian ^4 .

MeeGo Linux

Nokia heeft echter ook laten weten dat het voortaan smartphonemodellen wil brengen met MeeGo. Dat open source-besturingssysteem is ontwikkeld met partner Intel. Symbian zou daarmee beperkt zijn tot gewone, eenvoudigere mobiele telefoons.