Onder de bedrijven die zich hebben aangemeld bij de organisatie bevinden zich onder andere Marvell, service en sotwareprovider Aplix, EB, EMCC Software, Sasken en TietoEnator. Het einde van de Symbian-groei lijkt nog lang niet in zicht. Volgens Nokia hebben inmiddels meer dan 150 bedrijven en organisaties interesse getoond om zich bij de organisatie aan te sluiten.

Nieuw besturingsyssteem

Het doel van The Symbian Foundation is het ontwikkelen van één nieuw besturingssysteem voor mobiele apparaten. De eerste versie van dit besturingssysteem zou ergens volgend jaar uitgebracht moeten worden, waarna het in 2010 als open source pakket zal worden vrijgegeven.

De oprichting van The Symbian Foundation werd op 24 juni aangekondigd, toen Nokia liet weten het Symbian besturingssysteem te hebben aangekocht. Na de aankoop droeg het bedrijf het besturingssysteem over aan de stichting. Het duurde niet lang voordat de concurrentie volgde, nog dezelfde dag lieten Sony Ericsson, Motorola, NTT DoCoMo en Fujitsu weten dat ze de broncode van de gebruikersinterface en het software platform eveneens zouden overdragen aan de stichting.

Symbian is de bais

Het besturingssysteem dat door The Symbian Foundation ontwikkeld wordt zal in de basis zijn afgeleid van het Symbian-besturingssysteem en S60. Software van de Symbian Foundation zal gratis beschikbaar zijn voor leden van de stichting, waartoe ook AT&T, LG Electronics, Texas Instruments en Vodafone behoren.

Marktaandeel Symbian meer dan vijftig procent

In het eerste kwartaal van 2008 was 57.1 procent van de verkochte smartphones ter wereld voorzien van het Symbian besturingssysteem. Research in Motion en Microsoft moesten het respectievelijk doen met 13,4 en 12 procent, met op de vierde plaats Linux met een marktaandeel van 9,1 procent. Verwacht wordt dat het Linux-platform een veel groter marktaandeel zal krijgen wanneer de eerste op Linux gebouwde Android-telefoons op de markt verschijnen.