Het is al langer bekend dat je je NAS kan gebruiken als back-up medium. Of je dat nou extern regelt of intern, het is een stuk makkelijker dan handmatig een zwik bestanden heen en weer gooien. Wij laten je zien hoe je op de makkelijkste manieren je data kan back-uppen en we gebruiken daarvoor de Synology DS2419+.

De DS2419+ is een NAS die je op back-up-gebied zeer goed uit de brand kan helpen en in plaats van een standaardreview waarin we alle ins en outs van een NAS bekijken, focussen wij ons nu op het back-up-verhaal. Deze NAS is zo krachtig dat deze ook makkelijk ingezet kan worden in het bedrijfsleven. Met tools als Hyper Backup, Active Backup for Business en Snapshot Replication is zo'n NAS niet alleen ideaal voor op de werkvloer, maar ook voor thuis. Zoals je wellicht weet geeft het besturingssysteem dat draait op Synonogy's apparaten je de mogelijkheid om makkelijk en snel applicaties te installeren en veel back-up-tools kan je dus (al dan niet tegen betaling) met enkele klikken op je systeem zetten.

Hyper Backup is bijvoorbeeld een tool die je kan gebruiken om reservekopieën te maken op verschillende locaties op de NAS, maar ook in de cloud. Hiervoor heb je een Synology-account nodig. Maak een back-up-taak aan, selecteer welke mappen (en toepassingen zoals bijvoorbeeld Office) er moeten worden geback-upt, geef aan op welke tijden dat moet gebeuren en je bent gereed. Daarnaast kan je nog instellen hoeveel bandbreedte deze toepassing gebruikt en of je de boel versleutelt. Als je deze optie instelt, zal je een wachtwoord in moeten voeren. Ten slotte kan je nog instellen hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden en hoe lang oude back-ups mogen blijven bestaan en daar heb je verschillende opties voor. Mocht je je daar niet mee willen bezighouden, kan je ook kiezen voor Smart Recycle. Dan doet het systeem het voor je.


Naast het maken van back-ups op de NAS zelf, kan Hyper Backup ook alles back-uppen naar de cloud. Synology's C2-oplossing geeft je de mogelijkheid alles te stallen bij Synology zelf. Hiervoor heb je uiteraard wel een cloud-account nodig bij Synology zelf: voor 9,99 euro per jaar krijg je 100 GB, voor 24,99 euro per jaar 300 GB en voor 59,99 euro per jaar 1 TB. Wil je meer dan 1 TB, dan moet je rekenen op 69,99 euro per TB per jaar. Mocht je geen gebruik willen maken van Synology's Cloud, kan je uiteraard je back-ups ook stallen bij Amazon (AWS S3), Microsoft Azure, Google Drive, Dropbox, Strato HiDrive, IBN Softlayer en Rackspace. Wil je de boel liever niet in de cloud opslaan, kan je ook wegschrijven naar een externe NAS, file servers (Openstack Swift, WebDAV) of een externe harde schijf via USB.


Active Backup Suite is een toepassing die in verschillende uitvoeringen beschikbaar is. Active Backup for Business geeft je de mogelijkheid om Windows- en Linux-servers te back-uppen. De software kan ook overweg met Exchange-servers en Microsoft SQL databaseservers, maar alleen als het SMB of rsync 3.0-bronnen zijn.

Werk je in de cloud en zit je op Google's G Suite of Microsoft's Office 365, dan zal je voor Active Backup for G Suite of Active Backup for Office 365 moeten gebruiken. Deze zal je apart moeten downloaden en installeren op je NAS. Het grote voordeel van deze vorm van back-uppen is dat je geen extra software op je clientsystemen hoeft te installeren. Je kan alles regelen vanaf de NAS zelf. Je moet uiteraard wel adminrechten hebben bij je cloudprovider.

Werk je met virtual machines, ook dan kan Active Backup for Business je uit de brand helpen. De tool geeft je de mogelijkheid de werklast van virtuele machines te beschermen zonder een agent en alleen op basis van VMware vSphere-informatie. Er worden meerdere herstelmethoden ondersteund, variërend van het herstel van afzonderlijke bestanden, direct herstel van VM naar NFS, volledig VM-herstel en uitvoering in Synology VMM.


Een andere prachtige feature is Snapshot Replication. Doordat de NAS gebruik maakt van het Btrfs bestandssysteem is het een fluitje van een cent om bestanden flexibel te herstellen. Deze manier van back-uppen neemt slechts een fractie van de opslagruimte en rekenkracht in beslag in vergelijking met een normale back-up. Als je per ongeluk iets wist kan je de data makkelijk terugplaatsen door een eerder tijdstip te selecteren. Bovendien zorgt de replication-functie ervoor dat je gemaakte snapshots kan synchroniseren met andere servers zodat je altijd makkelijk en snel een back-up terug kan zetten. De automatische self-healing-functie detecteert en herstelt bestanden automatisch zonder tussenkomst van de gebruiker.


Cloud Station Backup is weer een andere manier om je data veilig te stellen. Incrementele back-up: snel en met minder impact op de prestaties. Het biedt een geoptimaliseerde pc-back-upoplossing. De incrementele back-up-functie maakt alleen een back-up van de gewijzigde bestanden en verdeelt deze in nog kleinere delen, waardoor aanzienlijk minder systeembronnen nodig zijn dan traditionele back-upmethoden. De Real-time back-up-functie voert de compleetste back-uptaken in real-time uit. Wanneer de gegevens omvangrijk zijn, voorkomt real-time back-up massale gegevensverliezen als gevolg van onverwachte calamiteiten tijdens back-upcycli.


USB Copy is een toop die je helpt om juist weer een back-up van je back-up te maken. Sluit een externe schijf aan op je NAS, start USB Copy en de volledige inhoud van de NAS wordt gekopieerd naar de schijf of andersom, makkelijk en snel.


Conclusie

Het maken, beheren en terugzetten van back-ups is een fluitje van een cent en de DS2419+ is de ideale NAS voor zowel de thuisgebruiker als voor het bedrijfsleven. De uitgebreide back-up-mogelijkheden en het gemak waarmee je dat doet zorgt ervoor dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over je data. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop je een reservekopie kan maken van je data dat er voor elk wel wat wils is.

Tel daar ook nog eens bij op dat de DS2419+ nog veel meer kan (daar gaan wij in een ander artikel dieper op in) en je hebt een prachtige totaaloplossing in huis (of bedrijf) Het kost wat, maar dan heb je ook wat.