De 37-jarige Erik van Trijp is systeembeheerder bij Aepex Business Consultants. Hij beheert daar 80 servers en 90 laptops. Allemaal Windows. Zijn collega's bij dat bedrijf roemen hem om zijn flexibiliteit, oplossingsgerichtheid en de enorme liefde die hij voor het vak heeft. Eén iemand meent zelfs dat zonder hem alles stil staat. Volgens Van Trijp zelf zijn z'n collega's zo blij met hem omdat hij de gebruiker het belangrijkst vindt.

Belangrijke spil

“De gebruiker maakt of breekt je. Het zijn in principe gewoon interne klanten die je moet bedienen en de klant moet tevreden zijn", zegt Van Trijp. “Je kunt wel mooi systeembeheerder bij een bedrijf zijn, maar als er zeventig mensen zijn die je afkraken of gewoon niet blij met je zijn, dan hou je het ook niet lang vol."

Van Trijp is zich er ook ontzettend van bewust dat hij een belangrijke spil is binnen het bedrijf. Aepex is namelijk een consultancybureau gespecialiseerd in SAP en 90 procent van de 80 werknemers is bijna altijd buiten de deur. “Dat onze omgeving goed van buitenaf bereikbaar is blijft dan ook onze hoogste prioriteit", meent hij. Dat mag niet fout gaan door een haperende internetverbinding of tegenwerkende servers.

Voorkomen dat iets misgaat

Om dat allemaal in goede banen te leiden kijkt Van Trijp regelmatig pro-actief naar de servers. “Dat doe ik zeker 50 procent van de tijd, puur om te voorkomen dat er iets misgaat". De beheerder gebruikt daarnaast tegenwoordig netwerkmonitortool Nagios, zodat hij automatisch meldingen krijgt als er iets misgaat. “Anders is het niet te doen om 80 servers in je eentje te beheren".

Ook om haperende internetverbindingen tegen te gaan heeft Van Trijp tegenwoordig een goede oplossing. “Sinds een jaar hebben we een combinatie van een glasvezelverbinding en vier gebundelde DSL-lijnen. Twee volledig losse infrastructuren, die ook aan verschillende kanten van het pand binnenkomen. Maar ze hebben wel dezelfde ip-reeks, dus zodra de glasvezel uitvalt, neemt de DSL het automatisch over. Dat is redelijk fool proof". Ook alle hardware voor internet is dubbel uitgevoerd.

Moeilijke problemen

Alle servers en werkstations die Van Trijp nu beheert draaien op Windows. Al wil Van Trijp binnenkort wel gaan experimenteren met Red Hat Enterprise Linux. Hij geeft aan dat het beheer eenvoudiger is als alles op één platform draait, maar dat is ook niet altijd ideaal. “Variatie is ook altijd leuk, anders loop je het gevaar dat het eentonig en saai wordt en dat wil je ook niet", stelt hij.

Hoewel hij veel tijd kwijt is aan proactief beheer en standaard zaken als het bijhouden van laptops, vindt de Brabander moeilijke problemen oplossen het leukste van zijn werk. Hoe moeilijker hoe leuker. Zo had hij een tijd geleden vreemde problemen met een SAN. Die reageerde niet goed. “Uiteindelijk bleek het om een RAID-controller te gaan die niet helemaal lekker werkte", de beheerder kwam daar uiteindelijk achter door de logfiles goed door te spitten.

Automonteur

De SAP-consultants in het bedrijf zijn technisch allemaal behoorlijk goed onderlegd. Van Trijp maakte daardoor in het begin de fout om te denken dat zij ook wel wisten hoe je met Windows omgaat. “Maar het is niet zo dat iemand die heel veel weet van SAP dat ook begrijpt", zegt hij nu. Er komen daardoor ook wel eens simpele vragen die hem verbazen, toch lost hij die ook met alle liefde op.

Van Trijp is nu bijna elf jaar systeembeheerder. Hij begon zijn loopbaan ooit als automonteur bij verschillende autobedrijven in de regio Breda. Toen hield hij zich met een eigen bedrijfje al bezig met IT-beheer. Dat was namelijk sinds hij op 10-jarige leeftijd met een ZX Spectrum speelde zijn grote liefde.

In 2000 kon hij als systeembeheerder aan de slag bij een grote Mercedes dealer en dat pakte hij dan ook met beide handen aan. Daar lag immers zijn liefde en het was veel beter dan “in de regen onder auto's liggen, vies worden en last krijgen van je rug", aldus Van Trijp. "De betere arbeidsomstandigheden van systeembeheerder helpen ook".