Peter Berkhout (45) werkt op de boekloze Amsterdamse school IJburg College. Deze school loopt voorop in het volledig digitaliseren van onderwijs, wat zo zijn uitdagingen meebrengt voor het ict-beheer. De leerlingen en docenten werken allemaal met MacBooks. Berkhout overzag de overstap van HP-laptops naar de apparaten van Apple en beheert deze naar volle tevredenheid van de gebruikers.

OS X, weer eens wat anders

“Hij sluit zeer goed aan bij de vooruitstrevende wensen van de organisatie", zegt jurylid Sjon Post. Ook de overstap van HP-laptops naar MacBooks is opgevallen. En dan vooral de les die Berkhout trok uit het leveren van een MacBook met Windows-partitie waardoor pilotgebruikers de overstap naar OS X niet maakten. “Hij ziet de noodzaak in om gebruikers niet altijd te veel keuze te laten, wat ten goede komt aan de beheersbaarheid van de ict-voorzieningen."

De school maakt veel gebruik van online softwarediensten. Jurylid Ruben Spruijt is blij dat Berkhout rekening houdt met de dataveiligheid. De systeembeheerder maakt zich geen grote zorgen over de veiligheid van schoolgegevens in de cloud. Data staat redelijk beveiligd in de cloud en erg vertrouwelijke data wordt er niet gebruikt.

Sysadmin van 2011 Erik van Trijp vindt het prettig om te zien dat deze systeembeheerder met OS X omgaat. “Leuk, dat is weer eens wat anders", aldus Van Trijp. Hij prijst dat Berkhout een OS X-omgeving beheert en dat hij goed is met het imagen ervan.

Morgen de ontknoping

Morgen is het dan zover. Iedere laatste vrijdag van juli is de internationale systeembeheerdersdag. Het is alweer de zesde keer dat Webwereld bij deze dag stilstaat door een Nederlandse Sysadmin van het Jaar te kiezen.

De winnaar mag zich een jaar lang systeembeheerder van het jaar noemen en wordt ook beloond met een fraaie prijs. De afgelopen weken zijn op Webwereld de tien finalisten de revue gepasseerd. Onze jury van deskundigen heeft een winnaar gekozen en deze wordt morgen hier onthuld.