Idee is dat enkele basisfuncties zoals mail en internet binnen enkele seconden beschikbaar zijn, nog voordat het hoofdbesturingssysteem is opgestart. Dell heeft hiervoor de feature 'Latitude ON' in het vuur, zo werd vorige week bekend toen de computerbouwer een nieuwe familie zakelijke laptops presenteerde.

Dell stopt als het ware een Eee PC in een volwaardige laptop. Latitude ON gebruikt in plaats van de hoofd-CPU, harddrive en Windows een zuinig en goedkope Arm-processor, flash-geheugen en Linux om de basisapplicaties zoals Firefox en mail snel op te starten. Terwijl bijvoorbeeld de mail wordt opgehaald, kan op de achtergrond het hoofd-OS opstarten. Verwachting is dat ON de komende twee maanden zijn opwachting maakt in enkele Dell-laptops.

Express Gate

Latitude ON lijkt verdacht veel op Express Gate van Asus. Dit mini-OS (in feite Splashtop Linux van DeviceVM) laadt binnen tien seconden vanaf een flashchip op het moederbord en biedt een beperkt aantal applicaties. De huidige versie bevat de Firefox-browser, Skype, een Instant Messaging-applicatie en een programma voor het bekijken van foto's. Ook biedt het ondersteuning voor Wi-Fi.

Microsoft zelf heeft gewerkt aan 'Windows Vista Sideshow' dat deel uitmaakte van een breder initiatief bedoeld om in slaapstand toch enkele basisfuncties beschikbaar te stellen.

Remote Wake

Ook Intel kondigde vorige week een technologie aan die een pc sneller moet wakker schudden. Remote Wake haalt de pc uit de slaapstand als er bijvoorbeeld een VoIP-gesprek binnenkomt of als de gebruiker van op afstand een bestand wil ophalen. De technologie wordt toegevoegd aan een beperkt aantal moederborden.

Bron: Techworld.nl