System Center 2007 R2 zal de eerste versie van het Microsofts managementsoftware zijn die behalve Windows-omgevingen ook besturingssystemen en applicaties van andere leveranciers dan Microsof, kan beheren. Volgens Jeff Wettlaufer van het System Center-team bij Microsoft, past de nieuwe functionaliteit prima in de behoefte van bedrijven om het beheer van complexe omgevingen zo eenvoudig mogelijk te houden. Beheer met maar één managementoplossing zou bovendien goedkoper zijn en een hogere kwaliteit leveren dan beheer via meerdere leverancierspecifieke oplossingen. Volgens cijfers van Microsoft heeft 86 procent van de grote bedrijven een heterogene IT omgeving.

Demonstratie TechEd

Tijdens een demonstratie van het product op de TechEd conferentie in Barcelona, liet Microsoft zien hoe met System Center Operations Manager 2007 R2 ook servers met Sun Solaris, HP-UX, IBM AIX en diverse Linux-distributies zoals SuSE en Red Hat, beheerd kunnen worden. De mogelijkheden van de nieuwe release beperken zich bovendien niet tot het besturingssysteem, ook applicaties zoals Apache en MySQL worden ondersteund.

Volgens Wettlaufer heeft Microsoft voldoende kennis van de producten om deze veilig te kunnen beheren. "We werken veel samen met leveranciers van die oplossingen. Ook zit er een groot aantal enigeers in het ontwikkelteam van System Center met een achtergrond in Unix- en Linux-beheer", aldus Wettlaufer.

De functionaliteit beperkt zich nadrukkelijk niet tot 'slechts' het monitoren maar omvat ook het installeren van patches en updates en het vanuit System Center opsporen van fouten en deze herstellen. Tijdens de demonstratie liet Microsoft zien hoe met System Center een probleem met diskallocatie in een Sun Solaris-systeem wordt opgespoord en opgelost.

Open source

Microsoft gebruikt voor het beheren van de non-Microsoft omgevingen en applicaties, producten en protocollen uit diverse open source-projecten zoals Web Services for Management (WS_Management), OpenPegasus, and Secure Shell (SSH). Het bedrijf laat nadrukkelijk weten de uitbreidingen die het hiervoor zelf heeft gemaakt, te delen met deze gemeenschappen.

Microsoft verwacht eind november een bèta van System Center 2007 R2 vrij te geven. Het finale versie van het product wordt in het tweede kwartaal van 2009 verwacht.

Bron: Techworld