Wie dacht dat met Obama's publieke steun voor strikte netneutraliteit de strijd wel gestreden is, die miskent de macht van de grote telco's.

AT&T verdeelt en heerst

Nog geen dag later slaat AT&T meteen terug met een verklaring die het midden houdt tussen een prudent telecombedrijf en een afpersende maffiabaas. Per direct gaan de plannen om FTTH-glasvezel uit te rollen in 100 Amerikaanse steden de koelkast in, laat de AT&T-baas weten. De boodschap is duidelijk: schrap netneutraliteit, of anders...

Het statement is echter vooral politieke bluf, aangezien de status van die hele uitrol sowieso al onduidelijk was. De telco goochelt namelijk al jaren met abonnee- en breedbandcijfers en beloften tot glasvezeluitrol hier en daar, in de regel alleen in ruil voor minder regels en beperkingen, meldt Techdirt.

AT&T hanteert bij lokale, staats- en federale overheden al decennia lang de wortel en de stok: lokken met investeringen als de telco carte blanche krijgt qua regulering, en weglopen als het toezichtklimaat tegen zit.

Lobbydollars

Ondertussen zit de FCC in tussen een lobbystrijd die nu ook het Witte Huis en het Capitool in zijn greep krijgt. De kans is namelijk groot dat ook het Congres en de Senaat zich er tegen aan gaan bemoeien, en daar heerst grote scepsis over netneutraliteit, mede dankzij de genereuze campagnegiften van de telco's...