Financieel directeur Hans van Leeuwen zegt dat de Nederlandse mobiele markt een van ’s werelds meest concurrerende is met zeer lage tarieven voor klanten. Telkens nieuwe regulering opleggen heeft ingrijpende gevolgen voor de bedrijfsvoering, waarschuwt Van Leeuwen.

“T-Mobile staat voor nieuwe lange termijn investeringen die terugverdiend moeten worden. Voortdurend ingrijpen van de overheid op internationaal en nationaal niveau zorgt voor onzekerheid over de mogelijkheid om deze investeringen te kunnen laten renderen."

Scherpere overheidsmaatregelen

"Wij zien dat de omzet onder druk staat. Dat komt vooral door steeds scherpere overheidsmaatregelen die toezien op de kosten die operators aan elkaar en hun klanten in rekening mogen brengen. Dankzij een sterke focus op kostenbeheersing hebben wij de winstgevendheid toch weten te verbeteren.”

T-Mobile Nederland haalde in het derde kwartaal een totale omzet van 452 miljoen euro, een daling van 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De omzet staat niet alleen onder druk door opeenvolgende overheidsmaatregelen, maar er is tevens sprake van een lichte daling van het aantal belminuten.

Ondanks de druk op de omzet zegt T-Mobile de winstgevendheid te vergroten. De winst voor belastingen steeg naar 128 miljoen euro, een plus van 40,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Agentschap Telecom

Dinsdag kreeg T-Mobile een dwangsom van maximaal 40 miljoen euro omdat de operator de umts-frequenties van Orange niet gebruikt. Na de overname van Orange in 2007 kreeg T-Mobile twee umts-vergunningen in handen. Uit metingen van het Agentschap Telecom blijkt dat T-Mobile op geen van de 300 meetpunten gebruikmaakt van de voormalige Orange-licentie.

De operator stelt door de zienswijze van het Agentschap Telecom te worden gedwongen het spectrum minder efficiënt in te zetten. T-Mobile zegt in beroep te gaan. Ondertussen voldoet het wel, onder protest, aan de eisen van het Agentschap Telecom.

Ook is T-Mobile pissig omdat Economische Zaken meermaals de voorwaarden van de aankomende 2,6 GHz-veiling heeft aangepast. In het definitieve reglement is T-Mobile van de drie Nederlandse operators veruit het zwaarst 'gecapped'.

Bron: Channelworld.nl