Nederland is een van de eerste landen waar T-Mobile hsdpa (high-speed downlink packet access) uitrolt. De telco neemt de nieuwe technologie vanaf maart ook in Duitsland en Oostenrijk in gebruik. Later zullen ook andere markten volgen, waaronder Nederland mogelijk in april. Een concrete datum voor de introductie van hsdpa in Nederland wil het bedrijf echter niet noemen.

Volgens Hamid Akhavan, technisch directeur van T-Mobile, kunnen klanten vanaf het begin een maximaal haalbare snelheid van 1,8 Mbps verwachten. Volgend jaar zal de snelheid worden opgeschroefd tot 3,6 Mbps en 7,2 Mbps.

Om van het snelle internet gebruik te kunnen maken, dienen abonnees te beschikken over een speciale hsdpa-insteekkaart voor laptops. Mobiele telefoons die met hsdpa overweg kunnen, worden niet voor het derde kwartaal verwacht.

Overigens is T-Mobile niet de enige met concrete plannen voor hsdpa. Ook Vodafone en Telfort hebben serieuze plannen met deze technologie. Vodafone heeft eerder aangegeven nog dit jaar met hsdpa van start te willen gaan. Ook Telfort zet in op deze technologie.