T-Mobile gaat WiFi voor klanten aanbieden op drukke plekken, zoals winkelstraten in de stad. De eerste zogeheten WiFi-Zone gaat over enkele weken live in Rotterdam, daarna volgen meer plekken. De mobiel van de abonnee schakelt in zo’n zone automatisch over van 3G naar WiFi, want de authenticatie op het netwerk geschiedt via de SIM-kaart, een variant op de Hotspot 2.0 specificatie.

Dat onthulde Frank Meywerk, de nieuwe cto van T-Mobile Nederland, woensdag op het Connected congres van Telecompaper in Laren. De verbinding is versleuteld en er wordt geen reclame getoond, aldus Meywerk, een sneer richting Bullseye Wifi, dat gratis wifi in winkelstraten gaat aanbieden, bekostigd door reclameboodschappen die elke 5 minuten worden getoond.

Er zit bij T-Mobile echter wel een enorme adder onder het gras. De data die verstookt wordt in zo’n T-Mobile WiFi-zone valt namelijk binnen de ingekochte databundel van de klant. Volgens Meywerk is het juist handig en gemakkelijk als de klant geen handelingen hoeft te verrichten en er geen onderscheid wordt gemaakt tussen 3G (en straks 4G) en WiFi-zones.

Met WiFi door databundel heen

Maar veel aanwezigen zien deze constructie helemaal niet zitten. Het voordeel ligt namelijk geheel aan de kant van de operator, die kan data offloaden van zijn mobiele netwerk. De klant kan wel sneller surfen via WiFi, maar is ook - ongemerkt - veel sneller door z’n databundel heen. Veel smartphones zijn namelijk zo ingesteld dat ze meteen apps gaan updaten of multimedia uploaden als er wordt overgeschakeld naar WiFi.

T-Mobile biedt al samen de NS WiFi aan in de trein. Dat is wel gratis en toegankelijk voor iedereen. Daarnaast wil T-Mobile WiFi gaan aanbieden in vliegtuigen, het heeft reeds een contract met Air France, vertelde Meywerk.

Ook werkt T-Mobile druk aan de uitrol van 4G (LTE). Op dit moment vervangt de operator alle basestations, zo’n 4800, in het land, een operatie die zo'n anderhalf jaar gaat duren. De nieuwe basestations zijn zogenaamd SingleRAN van Huawei, een techniek waardoor één basestation alle mogelijke frequentiebanden en netwerkstandaarden (gsm, umts, wimax en lte) ondersteunt en dynamisch kan toewijzen.