De constante druk vanuit Brussel zet ook het nationale prijsbeleid van telecomaanbieders onder druk. Dit zegt Bart Weijermars, algemeen directeur van de Nederlandse tak van T-Mobile, in een interview met het ANP.

Weijermars: "Als de Europese Commissie, zoals eurocommissaris Kroes (Mededinging) nu voorstelt, besluit dat de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het afwikkelen van gesprekken verder omlaag moeten, dan zullen we dat elders moeten compenseren. Dit botte ingrijpen in de prijzen zorgt ervoor dat nationale tarieven omhooggaan. Er is gewoon geen andere mogelijkheid."

'Buitensporige' tarieven

Weijermans doelt op Kroes' aansporing aan Europese operators om te stoppen met de 'buitensporige' tarieven die zij elkaar doorberekenen voor het doorgeven van telefoongesprekken. Die mobiele interconnectietarieven (ook wel afgiftetarieven of termination rates genoemd) worden gehanteerd voor gebruik van elkaars netwerken.

Ook de door Brussel afgedwongen verlaging van de roamingtarieven zit Weijermans dwars. Volgens de algemeen directeur zouden de lagere roamingtarieven de consument per saldo niets opleveren. "Voor de meeste mensen gaat het maar om een klein deel van de kosten die ze maken tijdens de vakantie. Zij hebben liever lage nationale tarieven."