Het hsdpa-netwerk (high speed downlink data packet access) van T-Mobile is aangelegd door Nokia en maakt mobiel internet mogelijk met snelheden tot 14,4 Mbps. Echter in de eerste fase kunnen klanten een maximaal haalbare snelheid van 1,8 Mbps verwachten.

Daarmee is het nog altijd sneller dan de huidige umts-netwerken waarbij de snelheid niet boven de 384 Kbps komt. Volgend jaar zal de snelheid worden opgeschroefd tot 3,6 Mbps en 7,2 Mbps. De nieuwe snellere mobiele technologie werd vorige week al in Oostenrijk in gebruik genomen. Later dit jaar zal T-Mobile de hsdpa-dienst ook in Nederland en Groot-Brittannië introduceren.

Om gebruik te maken van hsdpa moeten gebruikers een mobiele telefoon hebben die hsdpa ondersteunt. Gebruikers met een laptop hebben een hsdpa-insteekkaart nodig.

Vodafone biedt sinds deze week ook een kaart aan waarmee gebruikers toegang hebben tot mobiel internet via hsdpa. De maximale snelheid op dit netwerk is 1,4 Mbps. Op dit moment is er alleen dekking in de steden Hannover, Düsseldorf, Frankfurt en München. In de toekomst hoopt Vodafone het netwerk uit te breiden tot 1800 steden.

Bij Vodafone kost een databundel van 5 gigabyte 49 euro per maand. Voor elke megabyte data dat extra wordt verbruikt, wordt 50 cent gerekend.