Het platform voor digitale burgerrechten Netzpolitik maakt gehakt van uitlatingen van T-Mobile waarin de Duitse telco beweert dat de Nederlandse netneuraliteit heeft geleid tot hogere prijzen voor consumenten en een lagere internetsnelheid. Volgens Netzpolitik.org zijn uitlatingen van een woordvoerder van T-Mobile tegen de Duitse tv-zender ZDF klinkklare onzin en baseert de telco zich op persberichten van KPN.

Factcheck: T-Mobile praat onzin

Netzpolitik heeft er een factcheck op losgelaten waarin de beweringen van T-Mobile (en ook die van KPN eerder) beargumenteerd worden tegengesproken. “Wat opvalt: het internet is zowel in Nederland als België sneller dan in Duitsland”, schrijft Netzpolitik, dat cijfers van Akamai aanhaalt. Ook zijn de prijzen nagenoeg gelijk gebleven of zelfs gedaald tegen hogere snelheid.

De aanval van T-Mobile op de netneutraliteitsplannen van de Europese Commissie komt op het moment dat Eurocommissaris Neelie Kroes naar verluidt het afknijpen van internetsnelheden en de blokkade van internetdiensten wil verbieden. Volgens de EUobserver komt Kroes deze zomer met harde maatregelen. Eerder dit jaar zei Kroes nog dat telco’s een zekere mate van vrijheid moeten hebben in het aanbieden van verschillende abonnementen, waarbij consumenten zelf ervoor kunnen kiezen tegen een lagere prijs minder diensten af te nemen.

Telco's houden vrijheid in abo-aanbiedingen

Dat plan van Kroes lijkt overigens nog wel deels stand te houden als onderscheidend vermogen voor telco’s in de onderlinge concurrentie. Maar zolang diezelfde telco’s daarnaast volledige internettoegang tot diensten met maximale snelheden bieden, zouden dergelijke uitgeklede abonnementen mogelijk moeten blijven. EUobserver zegt dat Kroes waarschijnlijk eind juli met de plannen naar buiten komt.

Marietje Schaake waarschuwt in hetzelfde artikel dat de details van de voorstellen van Kroes doorslaggevend zullen zijn. “De kloof tussen het vertrouwen op transparantie en concurrentie in de markt zoals de Europese Commissie tot nu toe heeft gedaan en het neerleggen van regels die juridisch bindend zijn, is groot. Ik hoop dat de Commissie deze belangrijke stap neemt.”