De telecomreus uit de Verenigde Staten kan met zo'n koop flink uitbreiden, waar het dat op de thuismarkt niet goed kan. In 2011 is de mega-overname van T-Mobile USA afgeketst doordat de overheid het afkeurde op antitrustgronden. AT&T was toen bereid 39 miljard dollar te betalen voor de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom.

Miljarden in de schatkist

Die overnameschatkist is sindsdien wel wat afgekalfd. AT&T moest voor het niet doorgaan van de koop een boete van 3 miljard dollar betalen aan T-Mobile. Daarnaast was de toch-niet-koper verplicht enkele miljarden te betalen voor de uitbouw van T-Mobile's netwerk in het 4G-spectrum (LTE). Met dat geld en uitgebreide netwerk kan de DT-dochter in de VS dan zelfstandig doorgaan.

Nu zoekt AT&T het buiten zijn thuismarkt en op de Europese telecommarkt. De telecomgigant overweegt de overname van een tegenhanger in Europa. Zo'n koop loopt weinig risico van antitrustbezwaren, omdat AT&T hier niet heel groot is. Deze overnameplannen zijn door anonieme bronnen onthuld aan de Wall Street Journal.

Doelwit: KPN?

Daarbij worden concreet aankoopmogelijkheden genoemd in de telecommarkten Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. Het is niet bekend of AT&T al daadwerkelijk in gesprek is met Europese carriers over mogelijke overnames.

Enkele van de anonieme bronnen noemen wel KPN en het Britse Everything Everywhere (de samenvoeging van T-Mobile UK en Orange). Deze vermeende Nederlandse en Britse overnameprooien voor AT&T zijn namelijk in hun respectievelijke thuismarkten de grote telecomspelers. Inlijving van één van die spelers zou dan de meest logische stap zijn.

De beurskoers van KPN is al geruime tijd dalende, al ver vóór de uiteindelijk mislukte T-Mobile koop door AT&T: Klik voor groot Via: KPN.

Van Mexicaans naar Amerikaans

KPN is momenteel al voor bijna eenderde in handen van de Latijns-Amerikaanse telecomreus América Móvil. Dit ondanks aanvankelijk verzet van KPN tegen die Mexicaanse coup. AT&T heeft weer een minderheidsaandeel in dat bedrijf. Bovendien is de eigenaar van América Móvil, de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, een goede vriend van AT&T-ceo Randall Stephenson, merkt de Wall Street Journal op.