De officier van justitie eiste deze week een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken tegen twee jongen uit de Friese hoofdstad. Het duo had vorig jaar het dertienjarige slachtoffer geschopt, geslagen en met een mes bedreigd, waarna deze punten voor het spel Runescape overmaakte naar zijn belagers, zo meldt het Friesch Dagblad.

Het staat echter nog niet vast of het tweetal zich ook werkelijk heeft schuldig gemaakt aan diefstal. Volgens de letter van de wet betekent diefstal dat een voorwerp wordt 'weggenomen'. Daarvan is bij bits mogelijk geen sprake.

De officier van justitie beargumenteerde dat het hier inderdaad om diefstal gaat: de oorspronkelijke eigenaar kan niet meer over de goederen beschikken, en de goederen hebben voor de eigenaar waarde.

Overval op Habbo Hotel

Vorig jaar november arresteerde de politie al een 17-jarige Nederlander die voor 4.000 euro aan digitale meubels uit de virtuele tienergemeenschap Habbo Hotel had gestolen. De verdachte zou wachtwoorden hebben gestolen om toegang tot de goederen te krijgen, maar is uiteindelijk niet vervolgd.

Moord om zwaard

Internationaal is het probleem van de diefstal van digitale goederen al vaker opgedoken. In 2005 vermoorde de 41-jarige Qui Chengwei een online vriend omdat deze een digitaal zwaard uit het spel Legen of Mir III voor zo'n 750 euro had verkocht. De politie had Chengwei's aangifte geweigerd omdat digitale goederen volgens de wet niet gestolen kunnen worden. Chengwei is ter dood veroordeeld, en dat vonnis is omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

Second Life

Vorig jaar spande Linda Eros uit New York een rechtszaak aan tegen Thomas Simon, een medegebruiker uit Second Life, omdat deze erotische artikelen zou kopiëren. Eros verkocht de goederen voor Linden Dollars, maar zag haar handeltje instorten nadat Simon goedkope kopieën op de markt bracht. Eros werd op haar beurt beschuldigd van digitaal inbreken, omdat zij in Second Life zonder toestemming het digitale huis van Simon zou hebben betreden.