Tablets kunnen in de toekomst met een vooraf ingebouwde dualboot van Windows RT en Android worden geleverd.

De Taiwanese softwaremaker Insyde zegt dat het de tools kan leveren om een Windows RT/Android-apparaat te realiseren op basis van standaard UEFI-bootspecificaties. Het is volgens het bedrijf alleen nog wachten op interesse van fabrikanten.

Windows RT alleen preloaded

Microsoft heeft eerder te kennen gegeven dat Windows RT alleen preloaded verkocht gaat worden op tablets en pc's. De debutant op de hardwaremarkt schreef eerder dit jaar in een blogpost dat de vergaande integratie van soft- en hardware van Windows RT dit vereist.

OEMs zouden in de fabriek door de implementatie van BIOS-opvolger UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) een latere dualboot onmogelijk maken. Bloggers zagen deze gang van zaken al in januari aankomen.

UEFI biedt beveiliging aan voor het bootproces door software alleen toe te staan als die is ondertekend met een digitaal certificaat. Zo'n certificaat - of sleutel - wordt dan uitgegeven door Microsoft zelf of door een pc-fabrikant voor de eigen systemen. UEFI is nodig voor hardwarfabrikanten om Windows 8 en RT als besturingssysteem te gebruiken. Dat zorgde eerder al voor verdeeldheid onder Linux-distributies.

Wachten op interesse

Insyde meldt echter tegenover de IDG News Service dat zij voor een standaard dual-boot van Windows RT en Android kunnen zorgen. Volgens general manager Aven Chuang van Insyde hoeft een fabrikant of chipmaker alleen nog maar de bestelling te plaatsen.

Gebruikers zouden daarmee in de toekomst zelf het besturingssysteem van hun voorkeur kunnen gebruiken. Toch lijkt het vooral te draaien om de interesse van fabrikanten van tablets en pc's. De OEMs moeten in de toekomst beslissen of zij dualboot tablets willen verkopen als product of juist in de kiem smoren.

Zowel x86 als ARM

De producten van softwaremaker Insyde worden gebruikt in zowel x86 als ARM-architecturen. Momenteel werkt het Taiwanese bedrijf aan de implementatie van UEFI bij onder meer de OMAP-processor van Texas Instruments op Windows RT. De softwareproducten van Insyde worden ook gebruikt bij pc's van onder meer Lenovo, Acer en Dell.