Het onderzoek van de Taiwanese Fair Trade Commission (FTC) gaat verder dan de antitrustzaken die Microsoft in bijvoorbeeld de VS, Europa of Zuid-Korea heeft meegemaakt. Zo onderzoekt de overheidsorganisatie onder meer of Microsoft de keus van de Taiwanese consumenten beperkt door de beschikbaarheid van Windows XP op nieuwe pc's te beperken. De instantie onderzoekt daarnaast of de prijzen van Microsoft-producten gerechtvaardigd zijn.

Boete

Volgens een medewerker van de FTC is het merendeel van de Taiwanezen voor zijn werk afhankelijk van Microsoft-software.

Als Microsoft inderdaad Taiwanese antitrustregels heeft overschreden, dan kan dit het softwarebedrijf een boete van maximaal 800.000 dollar opleveren. Bovendien kan worden geëist dat Microsoft voortaan op een andere manier te werk gaat op het eiland.

Het onderzoek is mede opgestart op aandringen van een consumentenorganisatie. Afgelopen maand heeft deze stichting Microsoft verzocht om Windows XP te blijven aanbieden op nieuwe pc's, omdat stopzetting van de verkoop van het oude besturingssysteem in strijd zou zijn met Taiwanese antitrustwetten. Microsoft, dat 98 procent van de Taiwanese markt voor besturingssystemen in handen zou hebben, zou misbruik maken van zijn dominante positie op de markt om Taiwanese burgers te dwingen op Vista over te stappen, aldus de stichting.

Meewerken

Uit onderzoek van de stichting bleek dat 67 procent van de consumenten op het eiland bezwaar heeft tegen Microsofts besluit om XP niet meer te verkopen. Een kleine meerderheid van de ondervraagden zei Vista minder bruikbaar te vinden dan voorganger XP. Minder dan een kwart noemt Vista het betere besturingsysteem.

Microsoft zegt volledig met het FTC-onderzoek te zullen meewerken en alle benodigde informatie te leveren. Volgens woordvoerder Matt Pilla heeft Microsoft er al alles aan gedaan om XP zolang mogelijk beschikbaar te houden. Zo is het tot 30 juni 2009 te krijgen op sommige zakelijke computers en tot juni 2010 op goedkope pc's. De ondersteuning van XP is hierdoor uitgebreid tot april 2014, aldus Pilla.