TSMC investeert 276 miljoen euro in ASML voor de ontwikkeling van nieuwe lithografie-technieken. Daarnaast neemt de Taiwanese producent een belang van vijf procent in het bedrijf, wat neerkomt op 838 miljoen euro. ASML maakte dat zondag bekend.

Kleinere halfgeleiders

De Taiwanese fabrikant toont interesse in de ontwikkeling van een nieuwe generatie EUV-technologie die in de tweede helft van dit decennium klaar moet zijn. Met deze technologie is de productie van kleinere halfgeleiders mogelijk. Chipfabrikanten hopen dat nieuwe productiemethoden efficiënter zijn en dus geld besparen.

Vorige maand maakte ASML al bekend dat Intel fors investeert in het chipbedrijf. De Amerikaanse producent neemt een aandeel van 15 procent in het bedrijf. ASML steekt het geld onder meer in de ontwikkeling van nieuwe 450 millimeter-wafertechnologieën. TSMC ziet daar ook toekomst in en voegt zich nu bij de investeerder.

Wet van Moore intact

ASML-ceo Eric Meurice zegt dat de investering wordt gebruikt om het Wet van Moore voort te laten bestaan. “De Wet van Moore vereist dat de halfgeleiderindustrie blijft investeren", aldus de topman. Volgens ASML heeft uiteindelijk de hele industrie baat bij de technieken die samen met Intel en nu dus ook TSMC worden ontwikkeld.

Co-ceo Shang-yi Chiang van TSMC denkt dat een investering als deze nodig is om de chipindustrie op gang te houden. “Deze ontwikkeling houdt de prijzen van waferproductie onder controle, waardoor de Wet van Moore eceonomisch haalbaar blijft", aldus Chiang. Ook Samsung heeft interesse in de ontwikkeling van nieuwe EUV- technologieën.