Het in Nieuw-Mexico gevestigde Novint heeft zijn creatie e-Touch gedoopt. Hiermee moeten ouders de foetus in een baarmoeder kunnen 'voelen'. Uiteraard is een echt lijfelijk contact niet mogelijk, maar door gebruik te maken van virtual reality wordt wel deze suggestie gewekt. Novint belooft dat de ervaring levensecht is.

Eerst wordt er een driedimensionale afbeelding van de foetus gemaakt, door tweedimensionale plaatjes als het ware op elkaar te leggen. Deze worden gecreëerd door onder meer gebruik te maken van geluidsgolven.

Daarnaast is een soort robotarm vereist dat dienst doet als tastapparaat. Voor degene die deze arm gebruikt, is het net alsof hij de foetus kan voelen. "Het is een wonderbaarlijke ervaring. Je kan de neus voelen en de lippen aanraken", aldus Novint-oprichter Tom Anderson tegenover New Scientist.

Behalve een leuke ervaring voor popelende ouders ziet Novint ook serieuzere toepassingen. Doktoren zouden de e-Touch kunnen gebruiken om onderzoek te verrichten. Experts uiten tegenover New Scientist echter hun twijfels over deze claims. Zij vrezen dat de e-Touch als serieus diagnose-gereedschap tekort zal schieten omdat het niet accuraat genoeg is.