Uber staat helemaal in het zonnetje, niet in het minst omdat de innovatieve startup wordt tegengewerkt door 'vastgeroeste' gemeentebesturen en de weinig geliefde taxibranche. Maar Uber en nieuwe rivaal Lyft maken elkaar ook het leven heel zuur. Vers uitgelekte documenten staven de eerdere beschuldigingen dat Uber Lyft probeert te saboteren.

Duizenden ritjes geannuleerd

Structureel worden Lyft-taxi's, herkenbaar aan een roze snor voorop, opgeroepen en op het laatste moment geannuleerd. Daarnaast worden Lyft-chauffeurs op weinig subtiele wijze overgehaald over te lopen naar de concurrent. Eerder waren vooral medewerkers van Uber hierbij betrokken, maar die werden getraceerd.

Om onder de radar van Lyft te blijven heeft Uber nu een leger huurlingen ingezet die een waaier aan smartphones, sim-kaarten en creditcards krijgt, blijkt uit instructies van Uber-managers die zijn gelekt naar The Verge. Uber stelt dat het gaat om reguliere werving van nieuwe chauffeurs, maar een bron beweert tegenover de site dat het concern, inmiddels zo'n 17 miljard dollar waard, de boel bij elkaar liegt en bedriegt.

Goed voor chauffeurs?

Het is niet meteen duidelijk of de dubieuze ronselpraktijken illegaal zijn. Anderen wijzen er wel op dat een dergelijke strijd, hoe vuil ook, de positie van chauffeurs juist versterkt. Zij zijn immers gewild, al worden ze dus ook gesaboteerd.