De softwareproducent heeft de nieuwe versie CS5 van Flash Professional aangekondigd op de Max 2009-conferentie in Los Angeles. Daarmee is Flash-code aan te maken die als zelfstandige applicatie draait op de iPhone, maar niet draait in de Safari-browser.

Zonder Apple

Softwareontwikkelaars kunnen met CS5 applicaties maken die nagenoeg alle platformen bestrijken. Voor de iPhone hoeven ze dan niet een aparte, native app te maken. Ze kunnen hun Flash-applicatie exporteren als op zichzelf staande Flash-app. Die moet dan nog wel worden goedgekeurd voor de iTunes App Store. Adobe kan zo toch de smartphone van Apple bestrijken, zonder medewerking van dat bedrijf.

De twee bedrijven komen er maar niet uit om Flash als plugin aan te bieden. Adobe klaagt dat het niet genoeg medewerking krijgt van Apple. Gisteren presenteerde het Flash voor alle grote smartphoneplatformen, behalve de iPhone.

Samenwerking

Adobe haalt uit naar Apple met de mededeling dat het niet de volledige medewerking krijgt van de iPhone-maker. "We hebben meer meer support nodig dan beschikbaar is via de sdk voor de iPhone", schrijven de ontwikkelaars van Flash.

Begin dit jaar hebben de twee bedrijven juist aangekondigd hecht samen te werken aan de ontwikkeling van Flash als plugin voor de iPhone-browser. Adobe is al zeker een jaar bezig om zijn multimedia- en applicatietechnologie aan te passen voor mobiele telefoons, waaronder het toestel van Apple. Dat betrof aanvankelijk een speciale uitvoering voor de iPhone, nadat Apple-ceo Steve Jobs in maart vorig jaar Flash had neergesabeld.

YouTube geen Flash

Veel gebruikers denken ten onrechte dat Flash al draait op de iPhone, vanwege de meegeleverde YouTube-applicatie. Dat zijn echter geen reguliere Flash-filmpjes. YouTube-eigenaar Google heeft een groot deel van het videoaanbod speciaal voor de iPhone gehercodeerd in het H.264-formaat dat Apple's mediaspeler Quicktime ondersteunt. Sommige YouTube-filmpjes zijn dan ook niet of niet altijd meteen beschikbaar op die smartphone.

Update:

Adobe toont enkele eerste Flash-apps op zijn website, in Flash-video's die echter niet direct embedbaar zijn.