TDK sluit per maart 2014 de divisie Media Technology Corporation die zich bezighoudt met het produceren van tapes die nog altijd door bedrijven worden gebruikt voor back-ups. De productie wordt per oktober gestaakt en een half jaar later verdwijnt de divisie in het geheel.

TDK watertrappelt

Het gaat al tijden niet goed met de eens zo machtige Japanse opslagmediafabrikant. Vooral in de jaren 70 en 80 was het bedrijf bij het grote publiek bekend als producent van cassettebandjes, maar met de komst van cd’s stortte deze markt gedurende de jaren 90 helemaal in.

In een persbericht zegt het bedrijf goed te kijken naar de huidige portfolio om zich te kunnen concentreren op een aantal gebieden. De Media Technology Corporation trekt daarbij aan het kortste eind en TDK besluit dat tape geen marktgebied is waar nog veel rek in zit.

TDK helpt Imation niet verder

Imation kocht de opnamedivisie van TDK in 2007 voor een slordige 300 miljoen dollar om zo zijn aandeel op de markt van opslagmedia te vergroten. Maar ook de markt voor digitale opslagmedia stortte in en Imation kampte vervolgens met zware verliezen. Momenteel zet Imation in op de productie van apparaten met draadloze oplaadstandaard Qi.

Met het vertrek van TDK blijven er niet veel producenten over van Linear Tape-Open (LTO) drives en cartridges. Tech-site The Register meldt dat alleen Imation, Sony, Maxell en Fujifilm een licentie hebben om LTO-systemen te produceren, waarvan de laatste het grootste marktaandeel heeft.