De hele week stond de Nasdaq-schermenbeurs in New York – gedomineerd door technologieaandelen – al in de min, maar het slotstuk op vrijdag sloeg alles. In negatieve zin. Massaal werden de aandelen van bedrijven als IBM en Microsoft gedurende de gehele dag gedumpt.

Uiteindelijk sloot de Nasdaq 3,3 procent lager op een koers van 1376. En het jaar was nog wel zo goed begonnen voor de ict-markt. Tech-aandelen leken weer in trek te zijn en analisten speculeerden al hardop over de weg omhoog die weer kon worden ingeslagen.

De vrijdag gepresenteerde resultaten van ict-zwaargewichten als Microsoft en IBM konden de financiële wereld niet echt bekoren. Het waren feitelijk niet eens de cijfers die slecht vielen, maar meer de weigering van de financiële topmannen om hoopgevende woorden voor het huidige jaar uit te spreken.

Uiteindelijk daalde het aandeel Microsoft met 3,9 procent en IBM met 5,5 procent. Zij sleepten andere bedrijven mee naar beneden. Lichtpuntjes zijn er ook. Zo steeg internetveiling eBay met meer dan 5 procent, na de opvallend goede cijfers en de mooie vooruitzichten voor dit jaar.

Ook op het Damrak waren de technologieaandelen niet in trek. Getronics (min 11 procent), chipmachinefabrikant ASML (min 8 procent) en Philips (min 6,3 procent nadat kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid verlaagde) waren hier de grote verliezers.