De samenwerking moet de banden tussen verkopers, universiteiten en overheidsorganisaties stimuleren op het gebied van cloud computing. Volgens de bedrijven worden deze nu gehinderd in hun vooruitgang door 'financiële en logistieke drempels'.

Cloud computing is vooral bekend van de grote, aan elke gelinkte datacentra van online dienstverleners zoals Google en Windows Live. Het project wil de toepassingen van cloud computing verder verbreden, bijvoorbeeld door online diensten in te zetten als failover wanneer servers binnen een bedrijf het begeven.

Stimulans

De samenwerking zal leiden tot het Cloud Computing Test Bed. De drie bedrijven omschrijven dat als een wereldwijd multi-data center, open-source initiatief voor onderzoek naar software, datacenter management en hardware voor grootschalige online applicaties. Het drietal werkt samen met een ondermeer de Infocomm Development Authority of Singapore, de Universiteit van Illinois, de National Science Foundation en het Duitse Karlsruhe Institute of Technology.

Center of Excellence

Bij deze instituten zullen zes 'centers of excellence' ontstaan die een cloud computing-infrastructuur zullen bieden die zijn gebaseerd op hardware van HP en processors van Intel. Elk van de centers zal tussen de 1000 en 4000 processorkernen tellen en moeten eind dit jaar draaien. De samenwerking is overigens niet beperkt tot de parners die nu bijdragen aan het project. John Manley, hoofd van het Automated Infrastructure Lab van HP laat weten dat ook andere bedrijven aan het eind van het jaar worden uitgenodigd om deel te nemen aan het test bed.

Open raamwerk

Een groot deel van de kennis die voortkomt uit het project zal volgens Manley worden gedeeld. Andrew Chien, vice president van Intel's Corporate Technology Group en hoofd van Intel Research benadrukte dinsdag tijdens een persconferentie hoe belangrijk dit project is: "Cloud computing is van groot belang voor de tech sector. Dit project stelt universiteiten in staat om onderzoeksprojecten uit te voeren in grootschalige omgevingen en op die manier realistische cloud computing scenario's na te bootsen. Op deze manier zijn onderzoeksresultaten gebaseerd op praktijk en niet alleen op theorie."