De vijf grootste techbedrijven ter wereld hebben 245 miljard dollar aan cash op zak, zo’n 186 miljard euro. De vijf behoren tot de tien rijkste bedrijven ter wereld. Dat heeft FactSet, een financieel onderzoekscentrum, op een rijtje gezet. Er wordt al jarenlang minder geïnvesteerd dan er wordt uitgegeven en dus loopt de kas over van de dollars.

Die kas staat overigens allang al niet meer in thuisbasis de Verenigde Staten. Zoals bekend hebben alle techbedrijven lucratieve belastingroutes laten aanleggen, daarbij geholpen door lokale overheden. Een van die routes waarvan vooral techbedrijven gebruik maken, is die van Dublin-Amsterdam, waarbij vanwege inkomsten uit ‘royalties’ op onder meer intellectueel eigendom gebruik wordt gemaakt van postbusfirma’s in Amsterdam.

Microsoft gebruikt deel cash voor Nokia

Microsoft heeft volgens de analisten nu 77 miljard dollar. Een deel ervan wordt nu gebruikt om Nokia te kopen. Daartoe zegt Microsoft “geldbronnen overzee” aan te boren, het geld dat via belastingconstructies veilig was opgeborgen in korte termijninvesteringen aan zonnige kusten. In 2008 had Microsoft nog 20 miljard dollar. Oracle heeft 32,2 miljard dollar.

Google moet op 54,5 miljard zitten, Cisco op 50,6 miljard en Apple op 42,6 miljard. Met dat laatste cijfer is wat aan de hand. Apple heeft nog een extraatje van 104 miljard verstopt in lange termijn verhandelbare geldpapieren, maar die zijn toch relatief snel van de hand te doen, al vindt FactSet dat niet zodanig snel dat het moet worden meegeteld als cash.