In teveel landen kost toegang tot internet in verhouding teveel geld. Google, Facebook, Yahoo, Intel en Microsoft hopen samen met ontwikkelingsorganisaties en de Britse internetpionier Tim Berners-Lee het internet goedkoper te maken. Zij kondigen vandaag aan samen in The Alliance for Affordable Internet (A4AI) te stappen.

“Er is geen goede reden te bedenken waarom de digitale klif blijft voortbestaan”, zegt Berners-Lee. De bedenker van het World Wide Web stelt dat er meer geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur van ontwikkelingslanden. “De bottleneck wordt momenteel gevormd door concurrentieverhinderend beleid en wetten die de prijzen kunstmatig hoog houden. De alliantie wil die barrières wegnemen.”

Door te strijden voor een “open, competitieve en innovatieve breedbandmarkt”, moet het voor meer mensen mogelijk worden online te gaan. Met name in Afrika loopt het aantal burgers met een internetaansluiting flink achter op de Westerse wereld.

Waar in ontwikkelde landen gemiddeld 1,7 procent van het maandinkomen aan internetdiensten wordt besteed, ligt het percentage van het inkomen dat mensen in ontwikkelingslanden moeten ophoesten op 30,1 procent. De alliantie hoopt al voor 2016 de eerste resultaten te kunnen presenteren.