Zij dringen gezamenlijk aan bij de Amerikaanse Senaat om de vage passage te schrappen. Die spreekt letterlijk van het verplicht melden van "alle terroristische activiteiten" op hun platform aan de bevoegde autoriteiten. Naast privacyschending voor eindgebruikers levert dit volgens de grote techbedrijven een moeras van nutteloze informatie op voor veiligheidsdiensten.

De betwistbare meldplicht wordt momenteel behandeld als onderdeel van de jaarlijkse Intelligence Authorization Act. Invloedrijke senatoren worden momenteel bestookt met brieven van tientallen burgerrechtenbewegingen en beroepsorganisaties om de bewuste passage (Section 603) aan te passen. Zij noemen het een perverse prikkel: bedrijven als Facebook, Google en Apple zouden uit angst voor wetsovertreding veel te veel gevoelige gebruikersdata over de heg gooien.

Klik voor groot

Achter de schermen

Normaal gesproken hebben opsporingsdiensten een bevelschrift nodig bij het opvragen van persoonlijke communicatie zoals e-mails, priv├ęberichten op social media, bestanden en foto's in de cloud. Achter de schermen is de vaag omschreven meldplicht echter geniepig in het wetsvoorstel gefietst, klagen de techbedrijven in de brandbrief. Zij hopen met de Senaat een alternatief te formuleren om toch samen te strijden tegen mensen die op internet aanzetten tot geweld.

Deze techbedrijven vormen samen de Internet Association, Reform Government Surveillance Internet Infrastructure Coalition: