De Amerikaanse technologische bedrijven hebben de Ierse regering laten weten dat het huidige lage belastingtarief van 12,5 procent belangrijk is voor het economisch herstel van het land. Zij rekenen voor dat 70 procent van de buitenlandse investeringen in Ierland voor rekening komt van multinationals als de vier genoemde techbedrijven. Een bedrag dat neerkomt op zo’n 100 miljard euro. Dat is ongeveer evenveel als wat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als lening aanbieden aan Ierland om het land uit het economische slop te trekken.

Nog niet weg

De vier technologiereuzen gaan nog niet zover dat zij dreigen het land te verlaten. Ierland heeft het laagste belastingtarief binnen de EU. Het zou dus voor Google bijvoorbeeld, dat zijn EMEA hoofdkwartier met 2000 werknemers in Dublin heeft gevestigd, aanzienlijk duurder zijn om elders in de EU onderdak te vinden. Intel heeft 4000 mensen werkzaam in het Ierse Leixlip. Volgens de lokale vertegenwoordiging van de Amerikaanse Kamer van Koophandel zijn er maar liefst 600 Amerikaanse bedrijven in Ierland. In totaal hebben zij 100.000 werknemers in dienst.

Economische afhankelijkheid

De voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Ierland, Lionel Alexander, is tevens een hooggeplaatste manager van HP. Hij heeft een brief geschreven, waarin het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie erop wordt gewezen dat een verhoging van de belasting de economische afhankelijkheid van Ierland ten opzichte van de EU alleen maar wordt vergroot.

Vooralsnog is verhoging van de belastingen geen voorwaarde van de EU. Wel hebben Frankrijk en Groot-Brittannië die mogelijkheid geopperd.