Torvalds praat over de problematiek in de Open Voices podcast van zijn werkgever de Linux Foundation. Torvalds bepleit dat voor hem licenties niet heel belangrijk zijn. Hij probeert er vooral pragmatisch mee om te gaan. "En op dit moment in de tijd denk ik dat ( GPL, red.) versie 2 veel beter afdekt wat we doen dan versie 3", betoogt de kernelhacker.

Technisch superieur

"Er is altijd wel een duidelijke spanning geweest tussen Linux en open source aan de ene kant en de FSF (Free Software Foundation, red.) en vrije software aan de andere kant", vertelt Torvalds. Hoewel beide ondernemingen de GPL gebruiken, hopen zij met de licentie verschillende doelen te bereiken: de FSF heeft een "religieus geloof in vrijheid" van informatie, terwijl Linux "technische superioriteit nastreeft".

De Linux bedenker doelt daarmee op de kruistocht van de FSF tegen ondermeer digital rights management (drm) en patenten, twee zaken die in GPLv3 een prominente rol spelen. Torvarlds zelf voelt zich juist aangetrokken tot de GPL omdat de licentie ontwikkelaars dwingt om hun innovaties met de gemeenschap te delen, waardoor het besturingssysteem zich sneller en beter ontwikkelt.

Slecht voor softwareontwikkeling

Volgens Torvalds levert de nieuwe licentie bovendien een nieuw probleem op. Veruit de meeste open source software gebruikt GPLv2, waardoor ontwikkelaars van die pakketten vrij gebruik kunnen maken van elkaars code.

"Een van de dingen die met versie 3 gebeurde was dat de broncodebasis gescheiden werd. Er zijn nu projecten die alleen versie 2 code hebben, er zijn nu projecten die versie 2 of later hebben en er zijn projecten die versie 3 of later gebruiken", verzucht hij. Voor hem is het probleem nu dat die code niet vrij uitwisselbaar is. Maar hij stelt tevens vast dat dit probleem in het verleden ook bestond rond andere licenties, zoals de Apache License.

Gedwongen naar versie 3

Juist door dat verschil in compatibiliteit tussen de licenties voorziet Torvalds nog wel eens een shift naar de nieuwere GPL. Die overgang zou aanbreken wanneer het project in de toekomst nieuwe technologieen zou willen toevoegen die onder de GPLv3 valt. "Ik vermoed dat ik me dan kan voorstellen dat kernelmensen zeggen 'Ok we herlicenseren naar versie 3. Niet omdat we denken dat het een betere licentie is, maar omdat het voor ons code opent."

Het rommelt al langer tussen Linus Torvalds en de FSF rond de GPLv3. Vanaf de eerst draft-versie is de voorman een fel tegenstander van de licentie geweest.