Stichting Brein had Techno Design uit Zoetermeer gedagvaard om de naam en adresgegevens van een klant te overhandigen, omdat die beheerder is van een vermeend illegale torrentsite. Vandaag zou het kort geding dienen, maar dat is afgeblazen, omdat Techno Design op het laatste moment zwichtte.

Het internetbedrijf, dat online betalingen afhandelde voor de torrentsite, heeft de door Brein gevorderde privégegevens van zijn klant overhandigd. Stichting Brein meldde dat maandag op z'n site, maar onduidelijk was nog om welk bedrijf en om welke torrentsite het ging.

Techno Design bekend met Brein

De rechtbank Den Haag, waar het kort geding op de rol stond, bevestigt tegenover Webwereld dat de gedaagde Techno Design was. Het bedrijf is geen onbekende van Brein, de twee vochten jaren geleden een juridisch gevecht uit om de (on)rechtmatigheid van muziekzoekmachine ZoekMP3.nl. Dat resulteerde na het arrest van het Hof in een schikking.

Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, wil formeel niet bevestigen dat Techno Design de gedaagde is, "omdat dit zo is afgesproken". Wel meldt Kuik desgevraagd dat het puur toeval is dat Brein nu dit bedrijf weer heeft gedagvaard.

Donaties afsnijden

Inmiddels heeft Brein Techno Design ook verzocht de dienstverlening aan de torrentsite, die nog steeds online is, te staken. Het gaat om online donaties die gebruikers kunnen doen, maar volgens Kuik is daarmee duidelijk dat de site commercieel bezig is. Hij vindt 'donaties' in dit geval semantisch gedraai: “Dan doneer ik ook aan de Bijenkorf als ik daar een broek koop."

Kuik vertelt dat Brein niet anders kon dan bij de betaalprovider aankloppen, nadat het via andere methoden de identiteit van de beheerder niet kon achterhalen.

Kuik: “De site staat in het buitenland en kon onmogelijk via de hoster worden aangesproken. Maar via de Nederlandse betaalprovider zijn we nu in contact getreden met de beheerder, en deze meneer is ook Nederlands. Het is de bedoeling dat hij zijn onrechtmatige activiteiten zo snel mogelijk staakt, we beraden ons hierover nog op stappen."

Follow the money

De kwestie is onderdeel van een bredere strategie van de antipiraterijstichting om via betaalproviders beheerders van illegale sites aan te pakken. Direct aanschrijven lukt bijna nooit, maar ook via de hoster is in veel gevallen kansloos, omdat of de eigenaar is geanonimiseerd of de identiteitsgegevens niet kloppen.

Vandaar dat Brein "sinds enkele maanden actief in gesprek is met verschillende betaaldiensten" om NAW-gegevens van klanten die torrentsites runnen te overhandigen, vertelt Kuik. “Financiële dienstverleners zijn verplicht de juiste identiteit van hun klanten te verifiëren. Dat geeft ons de mogelijkheid om alsnog de identiteit te achterhalen van beheerders van sites die geld met hun illegale handel verdienen."

Jurisprudentie

Daarbij beroept Brein zich op eerdere jurisprudentie, zoals het Lycos/Pessers arrest maar ook op vonnissen van Brein tegen KPN en Brein tegen Leaseweb.

Techno Design en zijn advocaat waren ondanks verschillende pogingen voor publicatie niet bereikbaar voor commentaar.