Techno Design voelt zich zwaar gepiepeld door Stichting Brein. Die piraterijbestrijder heeft de feiten verdraaid en afspraken geschonden door publiekelijk te melden dat een betalingsprovider de NAW-gegevens van een klant af heeft gegeven aan Brein, terwijl dit “helemaal niet waar" is. Bovendien heeft de stichting de afgesproken radiostilte in de media geschonden en het bedrijf vanochtend pas verteld dat het dreigende kort geding is ingetrokken.

'Brein verdraait feiten'

Dat zegt directeur Frank Dros van Techno Design tegen Webwereld. “Brein doet het voorkomen dat Techno Design vrijwillig gegevens verstrekt. Echter de accounthouder van de website heeft naar aanleiding van deze zaak zelf contact opgenomen met Brein en heeft zich daar bekend gemaakt. Vanaf dat moment kon Brein verdere gegevens bij de bron achterhalen", aldus Dros.

Uiteindelijk heeft Techno Design de gegevens die de site-eigenaar zelf aan Brein had verstrekt wel bevestigd. Maar daarna zou de stichting hebben gezegd dat het kort geding nog steeds doorging, ook al was daar totaal geen aanleiding meer voor. Pas om 11 uur op dinsdagochtend, vlak voor de geplande zitting, kreeg Dros het bericht dat Brein de rechtszaak had ingetrokken.

“Het is de vraag of het Brein te doen is om het daadwerkelijk verkrijgen van gegevens, dan wel of zij gewoonweg procedures wil voeren en media-aandacht wenst te krijgen", sneert Dros. Techno Design ziet geen reden om de dienstverlening aan de vermeend illegale torrentsite te staken, zegt Dros desgevraagd.

Nieuw kort geding dreigt

“De feiten liggen toch echt anders", reageert Brein-directeur Tim Kuik op vervolgvragen van Webwereld. “Het klopt dat er een persoon contact met ons heeft opgenomen, maar alleen met een naam, zonder adres en een warrig verhaal. Dus toen hebben we tegen Techno Design gezegd dat we het kort geding zouden doorzetten."

"Uiteindelijk hebben we de complete NAW-gegevens van deze meneer van hen gekregen en toen meteen aan hun advocaat gemeld dat het kort geding van de baan was. Dat was gistermiddag."

Als Techno Design de dienstverlening aan de torrentsite niet staakt, zal Brein alsnog een nieuw kort geding starten, voorspelt Kuik.