Voor wie het nog niet weet: iedere terroristische dreiging wordt razendsnel geanalyseerd om vervolgens het juiste stukje technologie te pakken en dat als oplossing in te zetten. Mocht het iemand lukken om met een explosief vieze onderbroek aan boord van een vliegtuig te komen dan is daar binnen een week de oplossing: de bodyscan, beter bekend als de borst- en penisbeoordelaar. Dat is technologie om explosief ondergoed te herkennen op het moment dat de slecht werkende technologie ons eventjes niet beschermd.

Vooral doorgaan

Hoe zo'n ding precies werkt weten we nog niet, want aan duidelijkheid over nut en noodzaak ontbreekt het nog in studies. Althans wij kennen die niet. Zo zijn er tegenstrijdige verhalen of er wel of geen gezondsheidseffecten zijn. Ook zijn er verhalen dat Schiphol niet de goede scans krijgt, omdat ze geen poeder kunnen herkennen. Maar dat mag de pret niet drukken. We hebben technologie en daar gaat het om. Guusje ter Horst is van het kamp dat veiligheid boven privacy plaatst en dat is duidelijke taal waar we wat aan hebben.

Het gaat erom dat we technologie inzetten, want dan komt het goed. Mocht het niet werken dan doen we gewoon alsof het wel werkt en is de oplossing veiliggesteld. Dat zagen we toen uit Brits onderzoek bleek dat terroristen met het mixen van vloeistoffen vliegtuigen op kunnen blazen. Je verbiedt gewoon grotendeels het meenemen van vloeistoffen en de rest gaat door de röntgenapparatuur heen. Dat die juist is bedoeld om vloeistoffen niet te herkennen maskeer je dan vervolgens door iedereen te vragen de vloeistoffen in een apart zakje te plaatsen.

Als in mijn eigen gemeente Ede camera's worden opgehangen om lastige jongeren de baas te kunnen op een bepaalde plaats is dat een goede zaak. Natuurlijk is het jammer als er dan auto's iets verderop in brand vliegen, maar dat komt niet door de technologie maar door de mensen die zich niet in het systeem willen schikken.

Technologie is socialer

Nog een voordeel is dat technologie alles veel socialer maakt. Neem nou de OV-chipkaart. Dankzij die kaart krijgen studenten de kans elkaar te ontmoeten in de rij voor de automaat om hun reisproduct op te halen. Dat zij ervoor kiezen – net als de mensen in de rij voor de poortjes tijdens de spits in de Amsterdamse metro – om zuur te kijken en niet te praten is hun keuze.

De technologie is echt voor de sociale contacten bedoeld. Daarom ook die wachtrijen voor de balie op het vliegveld bij het inchecken. Dacht u werkelijk dat computerssystemen zo onhandig zijn dat inchecken echt minuten moet duren? Natuurlijk niet. Voor wie het niet begrijpt: de wachtrij voor de beveiligingscheck is de herkansing om een gesprek met een medereiziger aan te knopen.

Technologie maakt informatie snel toegankelijk

Met technologie hebben we alles beter onder controle. Dat zie je bijvoorbeeld in Noorwegen bij het opvragen van documenten bij de overheid. Die zijn namelijk met een paar dagen beschikbaar. Dat het in Nederland nodig is om met toenemende digitalisering de beantwoordingstermijn in de wet aan te passen van twee naar vier of zelfs acht weken is – ehhh – interessant.

Technologie maakt het afluisteren van internetverbindingen voor geheime diensten en opsporingsinstanties mogelijk. Dat vervolgens niet is op te hoesten hoe vaak dat gebeurt heeft niets met technologie te maken. Nou ja. Als er een nieuw programma beschikbaar is, komt dat misschien wel. Het is een kwestie van tijd.

Technologie Haarlemmerwonderolie

Technologie is – net als Haarlemmerwonderolie – een oplossing voor alles. In ieder geval zeker voor de politiek.

Is het openbaar vervoer sociaal onveilig? Introduceer een OV-chipkaart! Zijn er problemen met Antilliaanse jongeren? Introduceer een database! Zijn er medische fouten bij artsen? Introduceer een Elektronisch Patiënten Dossier om informatie uit te wisselen! Zijn er sociaal-maatschappelijke problemen met kinderen? Introduceer een Elektronisch Kind Dossier. Is een buurt onveilig? Hang camera's op!

Mocht het toch uit de hand lopen dan is er altijd nog de Mobiele Eenheid. Krijg je de vinger niet achter de basis van terreur? Registreer met wie je volk allemaal mailt en belt! Hebben we last van pedo's? Maak een incomplete, eenvoudig te omzeilen, zwarte lijst aan! Disfunctioneert de entertainmentindustrie? Onderhandel dan in achterkamertjes over een verdrag om digitaal straks iedereen te doorzoeken!

Nog meer technologie graag!

Echt waar, technologie is de oplossing voor alles! Voor ieder probleem is er wel een technologische oplossing. Luister niet naar de techneuten, want die zijn toch verzuurd aan roepen hoe incompleet en disfunctioneel dingen zijn. Technologie is innovatief en herbergt de Echte VOC-mentaliteit!

Oh ja er is wel een klein nadeel. Met al die technologie kom je wel ICT'ers tekort. Wedden dat er een technologie is die ook dat probleem wel weer zal oplossen?