Dat stelt de belangengroep voor technologiebedrijven Computer and Communications Industry Association (CCIA) in een brief aan een commissie van senatoren. De gevolgen van de voorstellen zijn niet te overzien, stelt de CCIA. Enerzijds hebben gebruikers geen vertrouwen meer in communicatienetwerken, omdat hun privacy geschonden wordt. Anderzijds moeten technologiebedrijven voldoen aan enorme eisen om te kunnen voldoen aan de voorgestelde wetten.

"We moeten erg uitkijken met wat we doen", vindt Ed Black, hoofd van het CCIA. "Wat de Bush-regering wil is een systeem doorduwen zonder echte grenzen of ingebouwde checks." Black denkt tevens dat de voorstellen in strijd zijn met Amerikaanse wetgeving.

De NSA heeft de belgegevens van Amerikaanse burgers opgevraagd bij de grote telecombedrijven zonder dat het daarvoor een gerechtelijk bevel had. De organisatie gebruikte de verzamelde data om telefoonpatronen te analyseren. Deze informatie is bedoeld om terroristische activiteiten te kunnen opsporen. Een federale rechter noemde het afluisterprogramma in augustus illegaal en het moest onmiddellijk gestaakt worden.

De Amerikaanse president George Bush verdedigde donderdag tijdens een speech het programma en stelt dat burgers veilig zijn dankzij het werk van de NSA. "De terroristen kunnen wegwerptelefoons kopen en anonieme mailadressen gebruiken", weet Bush. "We moeten onze wetten veranderen om deze veranderingen bij te houden." Bush noemt het afluisterprogramma nog altijd legaal, maar wil de zegen van het Congres om eventuele rechtszaken te voorkomen.

Bewaarplicht

Bush, de NSA en de FBI zijn inmiddels al aangeklaagd door een islamitische organisatie. Een motie van de Amerikaanse overheid om de rechtszaak te seponeren is donderdag door een rechter verworpen.

Black roept de senatoren op goed na te denken over de economische implicaties van afluisterwetgeving. Telecom- en internetproviders moeten volgens de voorstellen maandenlang data opslaan van hun klanten, wat erg hoge investeringen vereist.