Tijdens de instorting van de financiële sector en de hoge olie- en goederenprijzen zagen Amerikaanse investeerders de technologie-aandelen lange tijd als toevluchtsoord, zo bericht BusinessWeek.

Minder groei

Veel technologiebedrijven hadden voldoende geld in kas, weinig schulden en haalden buiten de VS flinke winsten vanwege de zwakke dollar. Nu de dollar sinds medio juli snel aan het stijgen is en it-bedrijven te kampen hebben met ontslagen en lagere winsten, zien beursanalisten ook in deze sector klappen vallen. Zo daalden de aandelen Apple en Dell gisteren met bijna 20 procent en Oracle met 7,5 procent.

Volgens analisten zullen it-bedrijven als Apple, IBM, Oracle en Hewlett-Packard de komende tijd minder groeien, omdat zij minder profiteren van de omzetting van hun buitenlandse winsten in dollars. Ook aandelen van internetbedrijven zijn de laatste tijd minder waard geworden. Yahoo duikelde met 16,5 procent sinds 15 juli tot een dieptepunt van 17,75 dollar per aandeel op 4 september. Zelfs paradepaardje Google heeft 17 procent verloren.

Ellende

De ellende in de financiële sector, waarvan de ondergang van de Lehman Brothers het meest recente voorbeeld is, heeft ook gevolgen voor de it-sector, verwachten analisten. De banken zijn immers grote afnemers van hardware en software. "Hun it-uitgaven zullen zeker omlaag gaan", zegt Avi Cohen van Avian Securities. "Veel technologieplannen worden uit- of afgesteld." Goldman Sachs heeft de voor dit jaar verwachte groei van Amerikaanse it-bestedingen al naar beneden bijgesteld, van 6 naar 4 procent.

De afgelopen maanden hebben grote it-bedrijven enorm geprofiteerd van de lage dollarkoers. Bill Whyman van International Strategy & Investment schat zelfs dat ongeveer een derde meer verdiend is, vanwege de gunstige omwisseling van in het buitenland behaalde winsten. De koersverschillen zullen in het eerste kwartaal van 2009 wel eens negatief kunnen uitpakken, zo denkt Whyman.