Facebook verzet zich in de zaak tegen het overhandigen van gegevens van 381 gebruikers aan de gemeente New York, zo werd in juni bekend. Facebook is het er niet mee eens dat er geen bezwaar tegen het verzoek mogelijk was en dat gebruikers niet geïnformeerd mochten worden over het opvragen van hun data.

Meerdere grote internetbedrijven, waaronder Google, Microsoft, Twitter, Dropbox, LinkedIn, Kickstarter en Tumblr, hebben vrijdag ook bezwaar gemaakt tegen dit 'spreekverbod' van Facebook, meldt PCWorld. De bedrijven vinden ook dat ze gebruikers moeten kunnen informeren als overheden gegevens over hen opvragen. En ze willen bezwaar tegen de bevelen kunnen maken.

Grondwet

Dat dit niet mogelijk is, zou volgens Facebook in strijd zijn met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet: bescherming tegen onredelijke doorzoekingen of inbeslagnames. Ook twee burgerrechtenorganisaties hebben in een zogeheten 'amicus curiae' hun steun voor Facebook in de zaak uitgesproken.

De rechtbank in New York droeg Facebook op vrijwel alle informatie van de 381 gebruikers te overhandigen aan de gemeente, waaronder foto's en privé-chats. Van de 381 mensen werden uiteindelijk maar 62 aangeklaagd voor fraude met uitkeringen. Volgens de burgerrechtenorgansatie NYCLU viste de gemeente New York op te grote schaal naar persoonlijke gesprekken tussen familieleden en vrienden, zonder rekening te houden met de privacygevoeligheid van de communicatie.