Beheerder is een ondankbaar beroep; als er niets gebeurt, doet een sysadmin zijn of haar werk goed. Pas als het misgaat, lijken gebruikers en directeuren van het bestaan te weten van de beheerder. Wie heeft er niet geklaagd als na een algehele stroomstoring de pc's het weer doen, maar er niet meteen mail opgehaald of verstuurd kan worden? Of als blijkt dat een in Kladblok getikt - en niet opgeslagen - document niet automatisch wordt gebackupt?

Verkiezing

Voor het harde werk van al die meestal onzichtbare systeembeheerders is tien jaar geleden Sysadmin Day opgezet en organiseert Techworld.nl sinds drie jaar de verkiezing Sysadmin van het Jaar. De winnaar van 2009 is John Eijgensteijn, gedetacheerd beheerder bij de Haagse projectontwikkelaar MAB Development. Hij is formeel in dienst van Sogeti, maar doet zijn beheerwerk dus bij MAB, al twee jaar.

Zijn projectleider daar heeft hem een jubelende referentie gegeven, die de jury van de Sysadmin-verkiezing over de streep heeft getrokken. De verschillen tussen de winnaar en de nummers twee en drie zijn namelijk minimaal. Zij hebben alledrie veel punten gescoord en zijn allemaal multitaskende uitblinkers in hun vak.

'Meedenker'

Toch is er slechts één winnaar: Eijgensteijn. Die scoort net een punt meer dan de nummer twee (Thierry Vos) en zes meer dan de nummer drie (Daan Lieshout). "John is een meedenker, geen meeloper", zegt projectleider Harro Fleurke. Die prijst Eijgensteijn niet alleen aan om zijn technische kennis en goede planning, maar ook om andere kwaliteiten. De jury is het daar mee eens.

In de referentie wordt de Sysadmin 2009-winnaar aangeprezen als een goede luisteraar die kan meedenken op projectniveau en bij de begroting van een project. Iemand die ook actief alternatieven zoekt om de kosten binnen de perken te houden. Tegelijkertijd kan hij ook de ict-manager overtuigen als zaken volgens hem anders moeten, maar werkt hij wel mee als een beslissing anders uitpakt. Zelfs op het impopulaire vlak van documenteren is Eijgensteijn een ster, aldus de enthousiaste projectleider.

Sysadmin Day

Webwerelds zustersite Techworld trekt de kar om ook in Nederland systeembeheerders in het zonnetje te zetten. Het van oorsprong Amerikaanse initiatief Sysadmin Day (voluit System Administrator Appreciation Day) is niet alleen naar Nederland gebracht, maar versterkt met een verkiezing. Gebruikers mochten hun beheerders voordragen, wat tot een record van 285 inzendingen heeft geleid.

Al die kandidaten hebben een vragenlijst met inhoudelijke vragen gekregen. 160 man heeft de lijst ook echt ingevuld. De tien finalisten hadden de meeste goede antwoorden. Daarna boog de Techworld-jury zich over de zware taak om deze tien toppers te wegen.

Hun netwerk en gebruikers

Dat is gedaan door deze finalisten te ondervragen over hun netwerk en hun gebruikers. Op basis van die interviews hebben de twee juryleden (Alex Warmerdam van de NGN, en Menno Knol van Compu’Train) punten toegekend, waarna nog referenties meewogen voor de eindbeslissing.

Wat doet jouw bedrijf aan Sysadmin Day? Stuur foto's naar [email protected]. Dan maken we er een fotogalerij van.