Het ontbreken van een omvangrijk SaaS-aanbod was een opvallend punt dat vanochtend voorbij kwam tijdens het Techworld Seminar 'SaaS, het einde van het traditionele netwerk?' in het Cobra Museum in Amstelveen. "Het zegt al genoeg dat de softwareleveranciers hier zelf niet zijn", merkte een bezoeker op. "Ik had de plannen graag gehoord."

"Als je kijkt naar bijvoorbeeld Microsoft dan is het SaaS-onderdeel nog ontzettend klein", weet ook Fulco de Lang, Manager Automatisering bij AC.COMM Consultancy. "Terwijl aan het concept niet is te ontkomen, zeker niet als over een paar jaar naar alle woningen een glasvezelverbinding loopt. Maar als Microsoft ergens instapt, doen ze het wel meteen goed."

“Een oplossing als Office Live is maar een heel klein onderdeel van een totale oplossing”, zegt Sebastiaan van Sandijk van informatiebeheerder Informatters. Van Sandijk houdt zich tijdens zijn dagelijkse werk vooral bezig met de grote informatiesystemen voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. “Op dat vlak is SaaS nog in het begin van zijn ontwikkeling.”

“Het is niet voor niets dat bedrijven als Google en Salesforce.com nu zo’n voorsprong opbouwen”, merkte Dick de Groot op. De IT-Director van uitgever IDG Nederland lichtte tijdens een presentatie toe hoe IDG Salesforce.com gefaseerd uitrolt. Hoewel De Groot erg tevreden is over CRM als een dienst, heeft hij nog geen plannen om nu ook andere applicaties te ‘SaaS-en’. “Maar dat is puur omdat SaaS bij ons geen doelstelling is.”

Meer risico's

Beveiliging was een ander punt dat uitgebreid aan bod kwam. "Bij SaaS zulllen de risico’s eerder toe- dan afnemen", was de stellige mening van consultant Arjan Bot van Information Risk Control (irC2). "Bestaande risico’s worden niet weggenomen door naar een SaaS-model te bewegen."

Toch leken de meeste bezoekers en sprekers niet echt heel zwaar te tillen aan beveiliging. “Beveiliging was bij ons niet het belangrijkste aandachtspunt”, geeft De Groot van IDG toe. IT-adviseur Raymond de Vries lijkt ook niet echt wakker te liggen van beveiliging in combinatie met SaaS. “Zo heel veel zal er niet veranderen. De huidige problemen zul je ook in een SaaS-omgeving hebben.”

“Accepteren van de risico’s is de meest voor de hand liggende optie”, adviseerde Bot. Ondernemen betekent risico nemen en niet elk risico kan worden afgedekt. Vertrouw de leverancier maar controleer en verifieer altijd.”

Het volgende seminar van Techworld vindt plaats op 11 september, wederom in Amstelveen. Meer informatie is te vinden op de evenementensite van Techworld.

Bron: Techworld