De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam stelde de groep aandeelhouders en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) woensdagochtend in het gelijk in een zaak over de commissarissen van Versatel.

Volgens de aandeelhouders en de VEB zijn de commissarissen van Versatel niet onafhankelijk. Zij vervullen namelijk functies bij (dochtermaatschappijen van) Tele2. Door deze belangenverstrengeling kunnen de commissarissen niet onafhankelijk oordelen over de overname door Tele2.

Een dergelijke vermenging van functies is in strijd met de Code Tabaksblad voor goed ondernemingsbestuur. Volgens de aandeelhouders en de VEB wilde Versatel donderdag op de aandeelhoudersvergadering een regel schrappen die de onafhankelijkheid van de commissarissen waarborgt, zo meldt Het Financieele Dagblad.

De Ondernemingskamer heeft daar nu een stokje voor gestoken. De instantie verbiedt een eventuele stemming die ertoe kan leiden dat de onafhankelijke positie van de commissarissen in het gedrang komt. Bovendien gaat de Ondernemingskamer drie commissarissen voor Versatel benoemen.

De VEB toont zich in een reactie 'zeer verheugd' over de uitspraak van de Ondernemingskamer. De opstandige Versatel-aandeelhouders protesteren al enkele maanden tegen de overname van Versatel door Tele2. De groep beleggers, aangevoerd door de Britse investeringsmaatschappij Centaurus, vindt het bod van 2,20 euro per aandeel te laag.