De Europese Commissie besluit waarschijnlijk op 12 of 13 juli tot een importheffing op digitale fotocamera's. Dit betekent dat camera's tientallen euro's duurder kunnen worden.

Volgens Maaten mist de maatregel zijn doel volledig. "De consument moet nog meer gaan betalen voor zijn camera, terwijl de prijzen in Europa al veel hoger liggen dan in de VS. Bovendien zijn er niet eens winnaars in het verhaal omdat praktisch alle camera's uit Azië komen."

Zo'n importheffing geldt al langer voor videocamera's en camcorders. Brussel wil de heffing nu ook invoeren voor digitale camera's omdat daarmee tegenwoordig ook filmpjes kunnen worden gemaakt. Aangezien bijna alle digitale fotocamera's de opnamefunctie hebben zal voor al deze camera's een heffing van 12,5 procent gelden. Hierover wordt vervolgens nog eens 19 procent btw betaald.

Ook de Consumentenbond is tegenstander van het plan. "Importheffingen zijn bedoeld om eigen landelijke of Europese fabrikanten te beschermen. Maar vrijwel alle digtale camera's worden buiten Europa geproduceerd", stelt de bond.

De bond heeft bij minister Maria van der Hoeven aangedrongen op snelle actie om de Europese Commissie op andere gedachten te brengen.