Apple maakte dinsdag de cijfers over het derde kwartaal bekend. De winst exclusief eenmalige baten steeg met 43 procent tot 163 miljoen dollar. De winst per aandeel kwam daarmee uit op 45 dollarcent, waar analisten op 44 dollarcent hadden gerekend. Inclusief eenmalige baten behaalde Apple een winst van 200 miljoen dollar, licht lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De winstcijfers stemden tot tevredenheid, bij de omzetcijfers lag dat anders. De omzet nam het afgelopen kwartaal 17 procent toe tot 1,82 miljard dollar. Dat was lager dan de 1,9 tot 1,95 miljard dollar waar in verschillende analistenrapporten vanuit werd gegaan.

Fred Anderson, de financieel directeur van Apple, gaf tijdens een persconferentie toe dat de verkoop van iMacs enigszins lager uit is gekomen dan verwacht. Het afgelopen kwartaal verkocht Apple ongeveer 450.000 iMacs en zo'n 350.000 PowerMac G4 systemen.

Sinds de introductie heeft Apple nu in totaal 3,7 miljoen stuks van de fruitkleurige computer met de ronde vormen verkocht. De iMac heeft de wederopstanding van Apple ingeluid, maar volgens analisten loopt de verkoop nu terug omdat de computer sinds oktober vorig jaar niet meer vernieuwd is.

Anderson onderstreepte dat, maar liet weten dat daar woensdag verandering in gaat komen. Tijdens de jaarlijkse MacWorld Expo zal grote baas Steve Jobs dan eindelijk de lang verwachte productinnovaties bekendmaken. De verwachtingen zijn hooggespannen. Andersons opmerking dat iedereen 'onder de indruk zal zijn' deed daar nog een schepje bovenop. Bovendien heeft Apple een grote club buitenlandse journalisten op kosten van de zaak ingevlogen om de presentatie van Jobs bij te wonen, wat moet duiden op groot nieuws.

Over welke productvernieuwing het gaat, wordt al wekenlang druk gespeculeerd. Dinsdagochtend ontstond verwarring op internet over een persbericht van Apple waarin het bedrijf alvast een tipje van de sluier oplichtte. Volgens dat bericht zal Apple drie nieuwe systemen bekendmaken met grafische kaarten van ATI, maar ATI zei niet te weten waar die informatie vandaan kwam.

Als het bericht klopt, dan kondigt Apple woensdag in ieder geval een iMac met RAGE 4XL chip en twee PowerMacs met RAGE 128 PRO standard en RADEON aan.

Eerdere relevante berichten: Apple en RealNetworks bundelen krachten (14 juni 2000) Apple stelt release Mac OS X uit (16 mei 2000) Apple verrast met uitstekende kwartaalcijfers (20 april 2000)