Het tekort aan HBO/WO ict-professionals loopt op tot bijna 12.000 mensen in 2012. Dit staat in de ict Marktmonitor 2008 die ICT~Office, in samenwerking met Heliview Research, vandaag uitbrengt.

De instroom in traditionele ict-opleidingen als (bedrijfskundige) informatica neemt af. Nieuwe studies als Communication & Multimedia Design staan positief in de belangstelling maar dragen onvoldoende bij aan de oplossing van het tekort. De uitstroom laat zich goed berekenen op basis van de instroom, zegt ICT~Office. "De vraag naar ict-professionals is moeilijker te voorspellen." De ict Marktmonitor beschrijft daarom de effecten van verschillende economische scenario's op de ontwikkeling van het tekort.

ICT~Office onderneemt met haar programma 'Nederland loopt warm voor een carrière in de ict' in de komende vijf jaren diverse acties, met name gericht op jongeren tussen 12 en 25 jaar. De doelen daarbij zijn de instroom in het ict-onderwijs te verhogen, de toestroom van ict-professionals naar de ict-branche te vergroten en het imago van werken in de branche te verbeteren. De activiteiten starten in het schooljaar 2008-2009.

De ict-sector groeit in 2007 met 7,6 procent, meer dan het dubbele van de economische groei in Nederland van 3 procent. Binnen de IT-sector groeit het segment software zelfs met 9,5 procent. De telecom- en internetsector groeit in 2007 met 1,4 procent. De gehele Nederlandse ict-branche groeit in 2007 met 4,2 procent. De totale marktomvang groeit van 30 miljard euro in 2007 naar 31 miljard euro dit jaar.