De telco's hebben de plannen vanmorgen bekend gemaakt op het Mobile World Congress, dat deze week plaatsvindt in Barcelona. Onder meer Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom en Telefonica zitten aan tafel. De operators krijgen steun van electronicafabrikanten Samsung, LG en Sony Ericsson, maar ook van de GSMA, het internationale handelsverbond van bedrijven in de mobiele telefonie. Gezamenlijk bereiken deze samenwerkende operators momenteel 3 miljard klanten.

De partijen willen binnen 12 maanden een gezamenlijke standaard voor applicaties ontwikkelen. De alliantie zegt dat samen te doen met het World Wide Web Consortium (W3C) - de organisatie die webstandaarden ontwerpt.

Wholesale Applications Community

In een gezamenlijk persbericht schrijft de alliantie, genaamd Wholesale Applications Community, dat het de "gefragmenteerde markt" voor applicaties wil verenigen. Nu zitten consumenten per toestel vast aan één app store, en moeten developers per mobiel platform de code van hun applicaties opnieuw schrijven.

Analisten denken echter dat vooral jaloezie op het succes van de Apple App Store een rol speelt. Analistenbureau CCS Insight denkt dat operators "proberen de controle op apps terug te krijgen".

Algemeen widgetplatform

CCS Insight denkt dat dat de alliantie nog vele hobbels nemen voordat de plannen vruchten afwerpen. "Een grote uitdaging is om de inconsistentie tussen de standaardenwerkgroepen JIL en Bondi te overkomen."

Bondi is opgezet door een samenwerkingsverband van 8 mobiele operators, waaronder T-Mobile, Vodafone, Orange, NTT DoCoMo en Telecom Italia Mobile. JIL ( Joint Innovation Lab) is een gedeeltelijk overlappende tegenhanger, opgericht door vier grote telco's: Verizon, Vodafone, het Japanse Softbank en China Mobile. Die hebben in april 2009 al aankondigd een algemeen widgetplatform voor mobiele telefoons te ontwikkelen.