Dat maakte de rechtbank Rotterdam zojuist bekend. Omdat er zoveel haast bij is geboden, heeft de rechter alleen de uitspraak zelf gedaan en volgt het daadwerkelijk vonnis met motivering volgende week. De veiling start op 20 april.

Vorige week eisten KPN en Vodafone bij de bestuursrechter opschorting van de mobiele breedbandveiling. De drie zittende operators zijn namelijk fors beperkt (gecapped) in de hoeveelheid frequenties waarop zij mogen bieden. KPN kan maximaal een blok van 20 MHz bemachtigen, Vodafone krijgt maximaal 25 MHz. T-Mobile moet het doen met maximaal 10 MHz. Nieuwkomers op de markt, zoals Tele2, Ziggo en Worldmax, kunnen elk maximaal een spectrum van 40 MHz kopen.

Die opgelegde beperkingen zijn "onzuiver en onrechtmatig" betoogden de operators. Volgens het ministerie van Economische Zaken (EZ), dat de veiling organiseert, zijn alle regels en procedures echter correct gevolgd en is de cap nodig om nieuwkomers een kans te geven op de mobiele markt.

Ziggo en UPC samen

Een van die nieuwkomers is een combinatie van UPC en Ziggo, onthulde Webwereld eerder deze week. De kabelaars gaan samen, als één partij, bieden op een 2,6 GHz frequentiekavel. Daartoe hebben ze een nieuwe BV opgericht: Ziggo 4.

De rechter heeft nu de bezwaren van KPN en Vodafone van tafel geveegd en daardoor zal volgende week dinsdag met de veiling worden gestart. "De minister is heel blij met de uitspraak. De veiling gaat door. Dit is goed nieuws voor de consument", stelt een woordvoerder van EZ.

KPN reageert formeel: "KPN heeft kennis genomen van het besluit van de voorzieningenrechter in Rotterdam om de veiling van 2,6 GHz spectrum in Nederland ongewijzigd door te laten gaan. KPN wacht de inhoudelijke argumentatie van de rechter af", aldus de zegsman.

Vodafone is "teleurgesteld" in het vonnis, laat het bedrijf weten in een verklaring. "Ondanks de uitspraak blijft Vodafone van oordeel dat er te veel onduidelijkheden zijn om het spectrum goed te kunnen waarderen en dat daarnaast de caps die zijn opgelegd een gelijkwaardige veiling met eerlijke kansen in de weg staan."