De grote Europese telecompartijen, verenigd in ETNO, zijn niet tevreden met het telecomplan van Neelie Kroes. Er is veel te hoge regeldruk en er zijn te veel beperkingen om investeringen voor de volgende generatie netwerken te stimuleren.

Marktconsolidatie en -concentratie is goed

Grote telecompartijen moeten makkelijker kunnen samenwerken en overnames kunnen doen, en internetbedrijven moeten niet buiten schot blijven van Brussel. “De voorstellen [van Kroes] creëren niet het benodigde momentum om de doelen van de Digitale Agenda te bereiken en de economie van Europa te stimuleren”, aldus de ETNO in een reactie.

ETNO prijst het feit dat Kroes het belang van de sector voor de hele economie onderstreept en onderschrijft de langetermijnvisie van een uniforme, sterke Europese telecommarkt. Maar de lobbyclub stelt dat er nog te veel drempels zijn om tot een “gezonde concentratie” in de mobiele markt te komen. Zo’n consolidatie zou goed zijn voor de markt vanwege efficiëntie door schaalgrootte en de ‘synergiën’ die worden bereikt door het delen van netwerken. Die conclusie volgt uit een recente studie in opdracht van ETNO.

Door de telco's gewenste hervorming van de markt. Het voorstel van Kroes schiet te kort, vindt ETNO. (Zie grotere afbeelding)

Google, Facebook ook aanpakken

“We moedigen de Commissie aan […] om de missende elementen in het plan aan te pakken, met name het toelaten van een herstructurering van de markt, een lichter reguleringsregime en het verkrijgen van een level playing field door de regels voor de telecomsector ook toe te passen op de ‘over-the-top’ online dienstverleners”, aldus ETNO.

De telecombedrijven pleiten er al langer voor om ook de internetsector te laten reguleren, omdat die nu veel minder strenge privacy-, antitrust-, tarief- en belastingregels heeft dan de telecomsector. Vorig jaar leek het erop dat de telecomorganisatie van de VN, de ITU, ook de internetsector zou gaan reguleren. Deze vermeende ‘internetcoup’ stuitte op fel verzet.

Blij met tolweg

Op de voorgenomen netneutraliteitsplannen van Kroes heeft ETNO geen kritiek. Dat is logisch, want die voorgestelde netneutraliteit is zeer beperkt. Het actief blokkeren of afknijpen van sites of IP-diensten door isp’s wordt weliswaar verboden, maar positieve discriminatie van IP-verkeer mag wel.

Voorop staat de vrijheid van internetproviders om per contract bepaalde websites, diensten of content voor te trekken. De door verschillende grote Europese telco’s en ETNO gewenste aparte tolweg op het internet krijgt zo ruim baan.