Verizon maakt samen met Vodafone, het Japanse Softbank en China Mobile een algemeen widgetplatform voor mobiele telefoons. De telecombedrijven doen dit als tegenwicht voor de diversiteit aan besturingssystemen voor mobiele telefoons, waaronder ook smartphones. De vier maken dit platform voor ontwikkelaars via het Joint Innovation Lab (JIL).

Applicatielaag

Verizon is nu het nieuwste lid voor dat samenwerkingsverband dat in april vorig jaar is opgezet door de drie andere leden. Het bereik aan potentiële klanten komt daarmee op zo'n 1 miljard gebruikers, stelt Verizon. Het beoogde doel van JIL is niet het zoveelste besturingssysteem, maar een laag daar bovenop die draait op diverse toestellen van verschillende fabrikanten.

Dit moet ontwikkelaars een universeel platform bieden voor mini-applicaties (widgets). Die bieden dan bijvoorbeeld specifieke webcontent, zoals aandelenkoersen, weersvoorspellingen, sportuitslagen of bioscoopagenda's. Veel huidige smartphone-applicaties zijn in wezen widgets. Daarnaast ziet Verzizon mogelijkheden voor facturering en - al dan niet betaalde - diensten op basis van locatie (location based services).

Vertraging

Het Amerikaanse Verizon Wireless, eigendom van Verizon en Vodafone, klaagt over de veelvoud aan platformen. "Wij hebben letterlijk zo'n acht of negen verschillende besturingssystemen", zegt ceo Lowell McAdam. Die veelvoud levert de telecomaanbieder niet alleen hogere supportkosten op, maar vertraagt ook de introductie van nieuwe applicaties of diensten. Tegelijkertijd is die diversiteit wel een belemmerende factor voor malware.

De telecombedrijven zien ook brood in appstores zoals een toestelfabrikant als Apple al met succes uitbaat. Blackberry-maker RIM is nu gevolgd, Windows Mobile-producent Microsoft werkt er nog aan, en Nokia wil ook meedoen. Telecomaanbieders willen ook een graantje meepikken en komen met eigen online-winkels voor mobiele applicaties.

Terugdringen

Verizon wil zijn veelvoud aan besturingssystemen in de komende paar jaar terugdringen naar slechts drie of vier platformen. Ceo McAdam zei dit vorige week op de jaarlijkse bijeenkomst van de nonprofit branchevereniging CTIA. Het is nog niet bekend welke platformen de telco gaat schrappen.

Windows Mobile lijkt geen gevaar te lopen, mede doordat Verizon een overeenkomst voor zoektechnologie heeft met Microsoft. Daarnaast is de Amerikaanse telecomaanbieder lid van de LiMo Foundation. Dat is een samenwerkingsverband van leveranciers voor Linux op mobiele apparaten. De LiMo-stichting is een tegenhanger voor de Open Handset Alliance die Google heeft opgezet voor zijn mobiele besturingssysteem Android, wat is gebaseerd op Linux.