Tele Atlas maakte de overeenkomst vanochtend bekend. Internetgigant Google gaat Tele Atlas data voor 200 landen gebruiken voor alle 'bestaande én toekomstige kaartproducten', zowel voor desktop als de mobiel.

Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat Tele Atlas op haar beurt gebruik mag maken van verbeteringen die Google-gebruikers aanbrengen in Google Maps, de zogeheten user edits. Deze verbeteringen zijn vergelijkbaar met de Map Share-functie van het kersverse moederbedrijf van Tele Atlas, TomTom.

Gebruikersfeedback

De user edits hebben overigens alleen betrekking op verbeteringen en aanvullingen op kaarten die Tele Atlas levert en niet voor nieuw toegevoegde kaartgebieden zoals sinds kort mogelijk is met Google Map Maker.

Voorheen was Google's gebruik van de diensten van Tele Atlas een stuk beperkter. Volgens Rik Temmink, vicepresident content product van Tele Atlas, vormt de nieuwe overeenkomst 'een fundament voor onze internetbusiness'.

Google's hofleverancier

"Dit is geen continuering van het vorige contract", benadrukt Temmink tegenover Webwereld. "Dit is fundamenteel anders: meer landen, meer applicaties, en die user edits zijn heel belangrijk voor ons."

Tele Atlas verwacht dat Google in de toekomst nog meer kaartgegevens gaat afnemen van het bedrijf. De deal is niet exclusief. Google kan ook bij andere providers kaarten afnemen voor gebieden. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

TomTom rondt momenteel de acquisitie van Tele Atlas af. Het navigatiebedrijf heeft 99 procent van de aandelen in handen en zal Tele Atlas binnen enkele weken van de beurs halen.