De deal betekent dat beide bedrijven toegang krijgen tot elkaars producten. Zo kan Tele Atlas gebruik gaan maken van de gedetailleerde database van de Noren om zijn digitale kaarten uit te breiden. En het Noorse Blom krijgt weer toegang tot de kaartendatabase van Tele Atlas.

De twee grafische ondernemingen streven ernaar om 3D modellen van 250 steden in 2009 beschikbaar te hebben voor klanten. Tele Atlas levert onder meer kaarten voor navigatiesystemen aan TomTom, dat het bedrijf eerder dit jaar overnam. Blom brengt gebieden virtueel in kaart voor bijvoorbeeld vastgoedontwikkelaars.

Verrijkte kaarten

'De vraag naar steeds realistischer kaarten blijft alsmaar groeien. Door de deal met Blom kunnen we beter aan die vraag voldoen,' aldus Bill Henry, CEO van Tele Atlas. De CEO van Blom, Håkon Jacobsen, verwacht dat de deal een verschuiving betekent op de digitale kaartenmarkt. Want naast het ontwikkelingen van navigatiesystemen en virtuele 3D modellen houden de bedrijven zich ook bezig met zoekapplicaties. En door de samenwerking kunnen Blom en Tele Atlas betere en gedetailleerde kaarten gaan leveren aan bijvoorbeeld een Google Maps, maar vooral aan TomTom, sinds dit voorjaar het moederbedrijf van Tele Atlas.